Ledare

Vi står, och måste stå, med Israel

Frida Park: Syna det svenska hyckleriet kring terrororganisationen Hamas

Krig. Inte sedan Jom Kippur-kriget 1973 har Israel attackerats med sådan kraft som skedde under gryningen till sabbaten. Tusentals raketer slog ned på israelisk mark och barn, kvinnor och män kidnappades och mördades på öppen gata. Antalet döda och skadade stiger hela tiden.

Då, 1973, togs Israel på sängen och Golda Meir, premiärministern som under decennier framgångsrikt lett landet, avgick som en följd av detta 1974. Även i lördags blev Israel överraskat. Skillnaden mot 1973 är att Egypten och Syrien som då attackerade Israel gjorde det för att få Israel att avstå Golanhöjderna och Sinaihalvön. Hamas, den terrorstämplade organisationen vars politiska gren styr Palestina, vet att de inte har någon möjlighet att ta eller behålla någon israelisk mark. Man vill döda och göra så mycket stor skada som möjligt. Bilderna som når oss är horribla och hjärtskärande.

Det är välkommet att de svenska partiledarna i Agendas partiledardebatt enhälligt fördömde Hamas agerande. Någon darrning på manschetten får inte äga rum när det handlar om att lägga skulden där den hör hemma: på Hamas. Huruvida Sverige bör dra tillbaka sitt prematura erkännande av staten Palestina eller ej blev en fråga för debatten i SVT där också kritik framfördes mot de partier som inte gjort rent hus gentemot personer och organisationer som ger legitimitet till Hamas.

Ännu har inte president Mahmoud Abbas förmått sig att fördöma Hamas vidriga agerande, och frågan är om något sådant ens är att vänta. Samtidigt ser vi, på svenska gator, firande av helgens blodiga terror. Det är vidrigt.

Biståndet till Palestina är, som statsminister Ulf Kristersson påpekade under debatten, under översyn. Men det bör påskyndas. Inte en svensk skattekrona får hamna i terroristernas ficka.

Experterna tvistar huruvida Iran finns i bakgrunden till helgens blodiga anfall, andra nämner i samma andetag Putin som vill att strålkastarna ska vändas bort från hans orättfärdiga krig mot Ukraina. Efter de ohyggliga räderna blev en upptrappning i konflikten oundviklig. Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har förklarat krig och flygräder har redan genomförts.

Självklart har Israel enligt folkrätten all rätt att försvara sina gränser och sin befolkning. Samtidigt bör världssamfundet kraftsamla för påskynda fredssamtal så att förhindra att än fler civila drabbas. Men en fredsprocess kan inte vara ensidig. Så länge Palestina inte gör rent hus med mördarsekter vars mål är att förinta staten Israel kommer sorgligt nog ingen sådan att nås.

Fler artiklar för dig