Ledare

Är Skyttedals nya parti ett hot mot KD?

Felicia Ferreira: Det återstår att se vilken ideologi, om någon, Folklistan baserar sig på.

I går kom nyheten, via Expressen, att den tidigare KD-politikern och numera politiske vilden, Sara Skyttedal registrerat ett nytt parti, Folklistan, hos Valmyndigheten. Skyttedal har själv inte bekräftat de framtida planerna. Men det verkar alltså som att hon till varje pris vill vara kvar i Europaparlamentet och i maktens korridorer.

Hon är en urkraft som få, och viker aldrig ner sig. Men om hon klarar samla det stöd som behövs för att säkra ett mandat är tveksamt. Det skulle dels kräva att hon får med ett antal tunga namn i sitt lag och att både de och väljarna kan bortse från att det i Skyttedals fall ofta verkar handla mest om henne och hennes plats i politiken.

Det återstår att se vilken ideologi, om någon, Folklistan baserar sig på. Vilka frågor skulle hon kunna driva som inte redan flera andra partier driver? Tuff migrationspolitik och ett mindre EU? Det ser i så fall ut att bli trångt om utrymmet till höger bland partierna. Alternativt blir det ett populistiskt parti som enbart försöker ta röster i frågor där det kan finnas utrymme.

Hur oroade ska då KD vara? De flesta kristdemokrater verkar tycka att det nu bara blir ännu tydligare att det var rätt att peta Skyttedal medan några få ändå ser en risk att hon kan lyckas knipa viktiga röster från KD som i mätningarna hittills sett ut att ligga pyrt till. Rekryteringen av oprövade Alice Teodorescu Måwe får sitt test nu när hon kan komma att ställas mot den politiskt liknande, och välkända, Sara Skyttedal.

Fler artiklar för dig