Ledare

Lättnaden i KD gick nästan att ta på

Kommentar: Men det är ingen vinst att tappa hälften av mandaten

Kristdemokraterna balanserade länge på fyraprocentsspärren inför EU-valet. När valet närmade sig såg prognosen mer lovande ut för partiet. Efter att vallokalundersökningen trillade in och senare de första räknade rösterna stod det klart att KD fått 5,7 procent och därmed får behålla ett av sina båda mandat. Lättnaden i rummet där kristdemokraterna samlats för sin valvaka gick nästan att ta på.

Sara Skyttedal, den ena av KD:s tidigare två parlamentariker, fick se sitt och Jan Emanuels nya parti, stå lottlösa. Trots det populistiska tilltalet och väljarnas något lägre trofasthet till partierna de röstar på i riksdagsval nådde inte Folklistan fram.

Kristdemokraterna prioriterade att lyfta fram problematiska aspekter av islam, gränsbygge mot flyktingar och vikten av gemensamma värderingar. Kritikerna ifrågasätter om det är EU-frågor och efterfrågar tydligare lösningar.

Som vi skriver på ledarplats är det flera partier som behöver göra en välgrundad analys av valresultatet, och det gäller inte minst KD, hur lättade de nu än känner sig. Alice Teodorescu Måwe blev kandidaten som haft störst betydelse för väljarnas val av parti; Buschs investering i sin egen väninna som toppkandidat gav resultat. De som spekulerat om att Ebba Busch stod redo att avgå på valnatten om båda mandaten skulle ryka fick fel. Men lättnad i all ära. Att tappa hälften av sina mandat är ingen vinst. När applåderna tystnar är det dags att lyssna till varningssignalerna.Fler artiklar för dig