Nyheter

EFK:s partner i Libanon: Att dela ut mat är att dela ut hopp

Krisen i Libanon förvärrades under måndagen, då hela regeringen avgick. Läget är allvarligt i landet som förra veckan drabbades av förödande explosioner. – Våra partners i Beirut delar ut mat till behövande, och en pastor där säger `vi delar inte ut mat, vi delar ut hopp´, säger Daniel Råsberg, missionsstrateg i EFK.

1 av 2

En ekonomi i fritt fall, politisk kris, coronapandemi – och ovanpå detta explosioner i hamnen i Beirut som förstörde halva huvudstaden. Befolkningen i Libanon är nu rasande över landets undermåliga ledning, och sedan explosionerna förra veckan har demonstrationer och protester avlöst varandra.

Flera ministrar har avgått, och sent måndag kväll meddelades att hela regeringen nu lämnat.

Evangeliska frikyrkan EFK i Sverige arbetar sedan länge med tillsammans med libanesiska partners för att stödja kyrkorna i landet och med socialt arbete.

Läs mer Svenska kyrkans medarbetare i Beirut: Hela mitt bostadskvarter är borta

Kyrkan har öppnat studenthem

De lokaler som EFK:s partners använder för teologisk utbildning och kontor ligger nära hamnområdet, och lokalerna fick skador under explosionerna och personal har också skadats av glassplitter. Daniel Råsberg är missionsstrateg på EFK, och säger att läget är allvarligt i landet.

– Vi har ingen personal på plats från Sverige, men vi har långtgående samarbete med LSESD och stöttar verksamheten på deras seminarium, säger han.

Daniel Råsberg deltog nyligen i ett bönemöte tillsammans med libanesiska partners. Där berättade kyrkliga ledare vad de gör just nu för att hjälpa befolkningen.

– De har öppnat upp sitt studenthem för familjer som inte har tak över huvudet. Man delar också ut mat. De är väldigt aktiva.

Stor oro och frustration

EFK jobbar bland annat med ett flyktingprojekt i Libanon. Här stöttar man lokala kyrkor som tar hand om de många flyktingar från bland annat Syrien, som befinner sig i Libanon. EFK stöttar också tv-kanalen SAT7, som sänder kristna program över hela Mellanöstern. Det finns, säger man på EFK, en stor oro och frustration just nu i Libanon. Redan i höstas förekom oroligheter och protester mot den politiska ledningen. Ekonomin försämrades, och till sist höll inte bankerna längre öppet. Sedan kom coronakrisen, och till sist de explosioner i hamnen som tog nära 150 människoliv och raserade hemmen för hundratusentals människor. Av det som hittills framkommit verkar det ha varit slarv och omdömeslöshet som ligger bakom explosionerna.

Krossade drömmar

Det viktigaste just nu är nödhjälp, men detta räcker inte, menar mellanösternkännarna på EFK, utan det handlar om en långsiktig förändring som måste till stånd. Det är bra att människor runt om i världen stöttar Libanon ekonomiskt just nu, men det viktigaste är att det blir press på landet så att ledningen byts ut. Framför allt måste korruptionen och nepotismen bort ur politiken.

– Det är en tragik som utspelar sig, säger en av EFK:s mellanösternexperter.

Daniel Råsberg menar att kyrkornas arbete i dagsläget är mycket viktigt.

– En pastor jag talat med, Nabil Costa, säger att det är ett land som på många sätt förlorat hoppet. En annan libanes sa: ´ Det är jobbigt att gå på krossat glas för man går även på människors krossade drömmar´.

Läs mer Pastorn larmar: Libanon på väg att drabbas av hungersnöd

---

Kontoren skadade

  • EFK:s partner i landet är LSESD, Lebanese Society for Educational and Societal Development, som omfattar flera underorganisationer, bland annat en teologisk utbildning, ABTS. EFK stöder också SAT7. Både LSESD och SAT7 har lokaler cirka 20 minuters väg från hamnområdet i Beirut, och båda organisationernas kontor har fått skador av olyckan.

---

Fler artiklar för dig