Debatt

Alf B Svensson: Bemöt pojkar och flickor olika

Vi måste medvetet börja fostra pojkar och flickor olika. Men inte som vi gjort innan, där pojkar ska vara stora och starka och inte gråta och flickor tysta, söta och snälla, skriver Alf B Svensson.

Att våra könsroller skapar problem är ingen nyhet. Vi män är de stora förlorarna. Nästan dubbelt så många flickor som pojkar läser vidare på universitet och högskola. De kan därför lägga beslag på de mest attraktiva jobben. Män lever också mer ohälsosamt. De röker och dricker mer och tar oftare livet av sig. Män är också förlorarna på samlevnadens område. I sju fall av tio är det kvinnan som lämnar en många gånger förtvivlad man. Kvinnor har ett rikare socialt liv med fler vänner och klarar därför kriser bättre. Män har mycket sämre impulskontroll. Nio av tio som sitter i fängelse är därför män.

Flickor och kvinnor drabbas också. De har sämre självkänsla, lider mer av stress, ätstörningar, ångest och depression. För de ska alltid vara så duktiga, snygga och smala och populära. Hemma ska de vara en jättebra mamma. När de väl har lagt sig ska de vara en eldig älskarinna.

Läs även: Därför är frågan om genusflum så känslig

Vi är alla överens om att detta är ett problem. Men vi är inte överens om vad det beror på och vad vi ska göra åt det. Genusdebatten är polariserad och full av personangrepp. För några år sedan skrev jag en debattartikel i Aftonbladet med rubriken "Försök inte skapa könsneutrala barn", där jag påstod att pojkar och flickor är olika. Inte bara under bältet utan också ovanför halsen. Ska de inte hindras i sin personliga utveckling och yrkesval av de gamla könsrollerna måste vi behandla dem olika. Vilket fick en känd journalist att skriva en krönika där hon påstod att jag nog var psykiskt förvirrad, led av sexuella hämningar och förträngda barndomsminnen. Att man inte offentligt kan påstå att män och kvinnor är olika utan att bli utsatt för personangrepp fick också den världsberömde professorn i psykologi Jordan B Peterson uppleva under sitt korta men uppmärksammade besök hos oss.

Jag tycker det är hög tid att vi tar av oss våra ideologiskt färgade glasögon, slutar blunda för fakta och accepterar att pojkar och flickor är olika. Det innebär inte att kvinnorna ska stå vid spisen och föda barn och männen försörja familjen. Flickornas hjärna mognar ett par år tidigare än pojkarnas. Tonårspojkar och män har mycket mer testosteron som gör att de är mer dominanta och aggressiva och vill ha mer sex. Kvinnor är mer språkligt begåvade, har fler förbindelser mellan vänster och höger hjärnhalva och använder i större utsträckning hela hjärnan. De är mer öppna, sociala och empatiska och vill inte ha sex med någon de nästa dag glömt namnet på.

Läs mer: Frida Park: Normexperiment på förskolan en usel idé

Vi måste sluta idiotförklara och medvetet missförstå varand­ra. Man kan vara värdekonservativ och samtidigt ifrågasätta våra könsroller. Man kan vara feminist och miljöpartist utan att vilja skapa könsneutrala barn, hindra pojkar från att leka med bilar och flickor att leka med dockor.

Eftersom vi inte lyckats särskilt bra i vårt jämställdhetsarbete tror en del, att om vi bara slutar använda begreppen pojkar och flickor, gör om kända barnvisor, eldar upp klassiska barnböcker, ger barnen könsneutrala namn, kläder och leksaker, så kommer de gamla könsrollerna att försvinna. Det kommer inte att göra någon större skillnad.

Vi måste i stället medvetet börja fostra pojkar och flickor olika. Men inte som vi gjort innan, där pojkar ska vara stora och starka och inte gråta och flickor tysta, söta och snälla. Vi måste få pojkarna att satsa mer på skolan och uppföra sig bättre. Annars får de ta de jobb ingen vill ha. Ska de inte riskera åka dit för misshandel måste vi lära dem att lösa konflikter utan att slåss. Pojkar behöver också utveckla sin sociala kompetens. Bli mer empatiska, respektera tjejer, lära sig hur man vårdar relationer, skaffar sig vänner och hur man får ett lyckligt äktenskap.

Läs också: Frikyrkan har mycket att lära av radikalfeminismen

Ska flickorna i framtiden inte drabbas av psykisk ohälsa så ofta som de gör nu, måste vi stärka deras självkänsla mer. Få dem att inse att de är tillräckligt bra som de är både i skolan, på jobbet och hemma. Vi måste också peppa dem att våga ta risker och tro att de kan klara livets alla olika utmaningar.

Samtidigt måste vi uppmuntra flickorna att bejaka och utveckla det jag tror är genuint kvinnliga egenskaper – att visa empati och bry sig om andra. Vi måste också uppmuntra pojkarna att bejaka och utveckla det jag tror är genuint manliga egenskaper – att vara modig, kämpa för det som är rätt och ta ansvar för sin familj.

Alf B Svensson, psykolog

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig