Debatt

Claes-Göran Bergstrand: Kristna förföljs även i Sverige

Så som samhällsklimatet ser ut kommer hot mot religiös tro att öka även i Sverige, skriver Claes-Göran Bergstrand.

Frihet till religion. Över tid har kristna i Sverige varit förskonade från fysiska trakasserier, men nu börjar det märkas även här, skriver Claes-Göran Bergstrand. Bilden är från en manifestation i Stockholm för förföljda kristna.

Rapporter om hot, förföljelse, och mord relaterade till religiös tro möter oss allt oftare, inte minst i denna tidning. Jag vill uppmärksamma denna verklighet, som vi, i vårt ofta bekväma kristenliv, varit förskonade från, men som kommer att sprida sig även hos oss.

I en rapport från den israeliska myndigheten Ministry of Diaspora Affairs upplever 90 procent av judarna i EU en ökande trend av förföljelse de senaste fem åren. Samma upplevelse har judar i Malmö och Göteborg där också synagogorna blivit angripna. I slutet av maj kom BRÅ:s rapport om antisemitiska hatbrott, där det bland annat framgår att dessa ökar och att de utförs av människor med både höger- och vänstersympatier, samt av jihadister och nynazister. I SvD den 14 juni berättade en ung judinna om hur det känns att bli spottad på när hon åker tunnelbana, bara för att hon bär Davidsstjärnan.

Det vi inte hör så mycket om, men som pågått i flera år och som tilltar, är att ultra-ortodoxa judar förföljer så kallade Messiastroende judar. Det är en nutida variant av den förföljelse vi läser om i Apostlagärningarna mot judekristna. Unga judar i Israel sluter upp på platser där de Messiastroende samlas för att trakassera och störa. De ropar slagord som: "Hitler tog våra kroppar, ni tar våra själar!", som den messianske författaren Michael L. Brown har uppmärksammat på sin hemsida. Trots motstånd ökar de Messiastroende judarna i antal, och man räknar att det är cirka 30 000 i Israel i dag.

I Open Doors rapport från 2019 redovisas det högsta antalet förföljda kristna i världen sedan man började mäta. OD:s generalsekreterare, Peter Paulsson, konstaterar att 2019 är i särklass det svåraste året hittills. Faithwire News rapporterade nyligen om en studie som säger att den obekväma sanningen är att 80 procent av dem som förföljs på grund av sin religiösa tro är kristna. Den höga siffran närmar sig FN:s definition för folkmord. Detta uppmärksammade Storbritanniens tidigare utrikesminister Jeremy Hunt nyligen med anledning av en rapport om förföljda kristna.

Över tid har kristna i Sverige varit ganska förskonade från fysiska trakasserier, men nu börjar det märkas även här. Ett färskt exempel är från Göteborgsförorten Hjällbo där tre evangelister blev hotade och misshandlade då de vittnade på torget. En gängmedlem kom fram och sade: ”Du har tre minuter på dig att ta dig härifrån, annars skjuter jag dig. Vi är muslimer och vill inte ha er här.” (Världen idag 12 juni 2019).

Verbala nedsättande omdömen om kristna (läs väckelsekristna) har alltid förekommit. Som nykristen i början på 1960-talet mötte jag ofta verbala påhopp från arbetskamrater. Det märkliga var att jag kände glädje inför detta. Svårare var det att i nattliga telefonsamtal bli hotad av muslimska invandrare på grund av mitt vittnesbörd och att få hotbrev från nazister som inte gillade mitt engagemang för flyktingar.

Jesus säger att vi kristna kommer att bli hatade av världen, precis som han blev hatad. Det verkar ofrånkomligt för den som vill ta sitt kristna liv på fullt allvar (Joh. 15:18-21). Jesus säger också att hans lärjungar (i alla tider) kommer att få uppleva lidande av olika slag så länge vi är i den här världen. Det gäller generellt för dem som vill följa honom (Joh. 16:33). Vi söker inte förföljelsen och lidandet men det åtföljer ett helöverlåtet kristet liv och kan få mindre eller större konsekvenser.

Är vi kristna i Sverige beredda att möta det? Jesus uppmanar oss att be för dem som förföljs och för dem som förföljer. Men kan vi vara fredade i vår "trygga" miljö när förföljelsen ökar i världen? Såsom samhällsklimatet ser ut i dag kommer hot mot religiös tro att tillta även här. Därför bör vi förbereda oss genom att ivrigt studera Bibelns profetior. I dem har vi vårt hopp. Tyvärr värjer sig många kristna för dessa ord i dag. På 1950- och 60-talen var detta mer aktuellt och man sjöng ofta: "Tidstecknen visar att Herren är nära, snart kommer Jesus igen. Böj dig för honom och ge honom ära...". Under 1970-talets Jesusrörelse och karismatiska förnyelse var Jesu tillkommelse ofta i fokus. I dag är tidstecknen långt fler och det börjar bli ett nytt intresse för de bibliska profetiorna.

Då jag talar i olika typer av församlingar och nämner aktuella profetior och tidstecken hör jag ofta: ”Det där har vi inte hört om på många år. Det vill vi veta mer om.”

Den tilltagande förföljelsen, som är förutsagd av Jesus, är ett tidens tecken som visar att vi närmar oss Jesu återkomst och Guds rikes upprättelse (Matt. 24:9-13; Upp. 6:9-11).

Claes-Göran Bergstrand,

pastor

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig