20 oktober 2021

En tidning på kristen grundDebatt

Cilla Eriksson: Att skiljas skadar en människa mer än sex före äktenskapet

Jag tror inte att Gud är så förtjust i att vi gifter oss i all hast när vi är unga bara för att vi inte kan avhålla oss från sex, skriver Cilla Eriksson i sin slutreplik i debatten om sex före äktenskapet.

Cilla Eriksson skriver slutreplik i debatten om sex före äktenskap.
Detta är ett debattinlägg som uttrycker författarens egna åsikter. Tidningens linje framförs på ledarsidan.

Visst är sex en av de vackraste gåvorna som Gud har gett oss människor och jag är tacksam och glad över de reaktioner jag har fått efter min debattartikel (23/7) om hur vi i kyrkan gjort sex före äktenskapet till den största synden. Det verkar finnas ett behov och ett intresse för att diskutera detta ämne.

Jag håller med Anton Johnsson (Avhållsamhet är bra träning i att inte ge efter för habegär) om att vi aldrig har några garantier. Vi kan aldrig fullt ut veta vem vi gifter oss med och vilka utmaningar vi kommer möta genom livet. Han menar att vi aldrig riktigt vet vad vi ger oss in på. Jag kan hålla med om detta. Men jag vill ändå hävda att vi mognar genom livet och får mera erfarenhet som hjälper oss att fatta visa beslut.

Alla hormonfyllda 20-åringar kanske inte är mogna att bestämma vem de ska gifta sig med. Jag tror inte att Gud är så förtjust i att vi gifter oss i all hast när vi är unga bara för att vi inte kan avhålla oss från sex.

Att bygga ett äktenskap på enbart sex är ingen bra grund för relationen. Det sandslottet kommer att rasa rätt fort. Brinner man av åtrå som ung tycker jag att man ska sätta sunda gränser gentemot varandra och lära känna både sig själv och varandra innan man fattar beslutet att ingå äktenskap. Beslutet om vem vi väljer att dela vårt liv med är faktiskt något som vi ska leva med hela livet. Så vi behöver fatta det på rätt grunder.

Micke Gunnardo (Stå upp för Bibelns budskap om sex) och Annette Westöö (Ge inte upp när den bibliska standarden för sex känns svår) anser att jag liberaliserar sex. De har uppfattat det som att jag rekommenderar par att flytta ihop och ha samlag före äktenskapet. Jag inser att många delvis missförstod mig när jag i likhet med Paulus polemik mot Petrus ville dra saker till sin retoriska spets, snarare än att jag själv ville komma med ett obibliskt förslag. Syftet var att provocera fram en debatt kring ämnet.

Min poäng är att vi ska ta äktenskapet på större allvar, alltså inte ingå äktenskap bara för att få ha sex. Jag tycker att Micke Gunnardo har en bra poäng i att vi måste våga stå upp för Bibeln och vår kristna tro och livsstil. Vi ska inte leva som världen. Vi ska leva i världen men inte av den. Och, som jag nämnde i min första artikel, att leva ett sant kristet liv är att leva efter en väldigt hög standard. En standard som vi alla kristna så långt som möjligt ska sträva efter.

Micah Fryxelius (Stora problemet är att nygifta skiljer sig när det inte "känns rätt") citerar 1 Kor 7 där vi kan läsa att det är bättre att gifta sig än att brinna av begär, och för att undvika sexuella synder bör man vara gift.

Detta är en bibeltext som jag har väldigt svårt att förhålla mig till. Frågan är hur vi praktiskt undviker att såra varandra. Gör vi det genom att gifta oss tidigt och riskera skilsmässa eller genom att vänta och riskera att ha sex innan äktenskapet? Som jag ser det är det viktigare att vi inte skiljer oss än att vi inte har sex innan vi gift oss. Men helst ska vi undvika båda två, eftersom Gud inte är särskilt förtjust i någotdera. Men jag tror att en skilsmässa skadar en människa mer än vad sex utanför äktenskapet gör.

Sedan tror jag i det stora hela att vi behöver mer bra och balanserad undervisning i ämnet i kyrkan. Och då inte enbart undervisning för ungdomar. Detta ämne berör långt många fler. Vi ska inte glömma alla vuxna singlar, skilda och nyfrälsta.

Vi behöver fler plattformar att samtala om dessa saker i våra kyrkor och att vi behöver bli bättre på att lyfta alla fördelar med att vänta med sex till äktenskapet. För det finns många positiva saker. Jag håller just nu på och läser böcker i ämnet och jag måste säga att jag har blivit riktigt inspirerad till att vänta. Och jag tror att inspiration är mycket mer effektivt än att prata om vad som är synd och skam eftersom det inte skapar samma positiva känsla.

Jag tror också att vi behöver odla en församlingskultur där det är enklare att leva som salig singel så att ungdomar inte känner sig pressade att ingå äktenskap i tidig ålder på grund av sociala faktorer i frikyrkokulturen. Församlingen är ofta väldigt familjeorienterad men det är bra om vi även kan lyfta fram fördelarna med att leva i celibat, att det faktiskt är helt okej som kristen att leva själv.

Jag vill knyta ihop säcken genom att återupprepa kärnan i min artikel. Alla har vi våra utmaningar i livet. Vi faller på vägen och jag vill inte försöka rättfärdiga detta. Men det fina med Jesu försoningsverk är att det finns nåd och upprättelse för allt.

Annette Westöö skriver i sitt inlägg att hon inte tycker att vi ska sänka ribban. Jag vill inte på något sätt sänka ribban utan jag anser att vi så långt som möjligt ska försöka leva upp till det bibliska idealet. Så låt oss uppmuntra varandra i just detta: Att leva ett bibliskt liv i överflödande kärlek, ett liv med extra allt.

Cilla Eriksson, "CykelCilla", entreprenör, programledare Kristna dejtingpodden

Läs också Synen på sambo och äktenskap hos unga skiljer sig beroende på samfund

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar från Debatt