Debatt

Hög tid att respektera människors sista vilja

Det är hög tid att Sverige inrättar ett offentligt testamentsregister. Avsaknaden av ett system för att säkerställa en persons sista vilja innebär en allvarlig brist i rättssäkerheten, skriver Larry Söder (KD).

Coronapandemin har fått betydligt fler människor att vilja skriva ett testamente. Enligt flera begravningsbyråer och jurister är det nästan fyra gånger fler som frågar om hur man skriver testamente nu än innan pandemin. I mars 2020 uppmättes en femtioprocentig ökning jämfört med månaden innan, hos en svensk nätjuristbyrå. Det är bra att många förstått det viktiga beslutet att skriva testamente, men det finns i dag en risk med hur vi i Sverige hanterar testamenten. Vi har nämligen inget offentligt testamentsregister.

Att Sverige saknar ett system för att säkerställa en persons sista vilja innebär en allvarlig brist i rättssäkerheten. Ett testamente är en persons sista vilja. Därför bör det på alla sätt respekteras och värnas. Men det är inte ovanligt att testamenten försvinner eller att tvister om testamentens giltighet uppstår. Om detta sker, saknas verktyg för att styrka den avlidnes yttersta önskan. Det kan leda till bråk och splittring inom familjen och i vissa fall att pengar som de närmaste haft rätt till i stället hamnar hos Allmänna arvsfonden.

Att förstöra ett testamente är en brottslig handling men risken att bli upptäckt är nästintill minimal.

—  Larry Söder

Därför menar vi i Kristdemokraterna att det är hög tid att upprätta ett testamentsregister. Skatteverket, som redan har ansvar för registrering av dödsfall, utfärdande av dödsfallsintyg och folkbokföringen, är väl lämpat att utföra det. I dag är det många som väljer att förvara sina testamenten i bankfack, hos advokat eller bouppteckningsföretag. Men det innebär inte några garantier för att testamentet faktiskt kommer fram vid testators död. Advokatbyrån kan ha lagts ned eller så har bankfacket inte öppnats framför vittnen, om banken ens tagit emot testamentet.

Jag är därför glad att Kristdemokraternas förslag om ett testamentsregister nu fått stöd av samtliga partier i civilutskottet. Det bör ha goda chanser att även vinna en majoritet när riksdagen beslutar om frågan.

Jag debatterade frågan mot Morgan Johansson i fjol. Ministern hade inga bra motargument och anklagade oss för att vara oseriösa eftersom vi, enligt Johansson, kunde tagit tag i det för sju år sedan när Alliansen senast styrde. Det är en argumentation vi känner igen från justitieministern men som inte imponerar på varken mig eller på det svenska folket.

Avsaknaden av ett testamentsregister ökar risken för att testamenten förfalskas, förstörs eller helt enkelt kommer bort. Att förstöra ett testamente är en brottslig handling men risken att bli upptäckt är nästintill minimal. Nu finns det goda politiska förutsättningar för att testamentsregister ska bli verklighet. Det vore på tiden. Nu är det dags att skydda den sista viljan hos en människa.

Fler artiklar för dig