Debatt

Klimathotet ett betydligt större hot än Putin

Med de annonserade satsningarna på försvaret är jag orolig att de nödvändiga satsningarna på klimatet kommer att ätas upp av den militära upprustningen, skriver Martin Smedjeback.

Putins invasion av Ukraina fördöms av nästan hela världen, av ytterst goda skäl. Det är ett oförsvarligt övergrepp och har lett till ofantligt lidande. Men jag är orolig för att vår rädsla inför den aggressiva ryska ledningen ska leda till reaktioner som leder till ännu mer lidande.

Det är helt klart att Rysslands krig har gjort att hotbilden överlag i Europa har ökat, men experter på försvarsfrågor anser ändå att risken att Ryssland skulle invadera Sverige är ytterst låg. Ändå har vår regering annonserat att vi ska höja våra militära utgifter till två procent av BNP. “Mellan 2014 och 2025 kommer utgifterna för försvaret att ha ökat med 85 procent”, sa statsministern under förra månaden. Det är den största militära upprustningen i Sverige sedan 1950-talet.

För många kan det verka kraftfullt att regeringen agerar på det som upplevs som hotfullt. Men forskning inom fredsområdet visar att upprustning oftast leder till ökade spänningar som kan öka risken för krig och leda till en skrämmande global upprustningsspiral.

Dessutom tror jag inte att vi riktigt inser vad dessa enorma satsningar på det militära innebär för andra utgiftsområden. Pengarna som nu ska gå till fler luftvärnsrobotar och bandvagnar riskerar att minska utrymmet för att spendera på livsviktiga områden som sjukvård och skola. Att Sverige anfalls militärt av Ryssland eller något annat land är osannolikt och skulle fortfarande vara en risk med ett starkare försvar.

Sverige och resten av världen drabbas av konsekvenserna av en planet med feber. Det sker inte i form av kulor och granater utan osynliga gaser.

—  Martin Smedjeback

Något som däremot inte bara är en större risk i framtiden utan som håller på att hända just nu, är att Sverige och resten av världen drabbas av konsekvenserna av en planet med feber. Det sker inte i form av kulor och granater utan osynliga gaser. Det är bland annat därför vi har svårt att ta in att detta hot faktiskt är betydligt större än krigiska despoter som Putin.

Världens klimatforskare är överens om att om inte betydligt mer görs för att ställa om dagens samhälle riskerar vi mer extremväder, fler översvämningar, bränder, brist på mat och vatten och enorma flyktingströmmar.

Inga Jas-plan eller soldater kan lösa dessa problem. Det måste i stället till en massiv omställning till ett fossilfritt samhälle och ett jordbruk som minimerar utsläppen av växthusgaser. Detta vet både forskare och politiker, ändå investeras på tok för lite i denna omställning.

Så var det innan invasionen av Ukraina, men nu med de annonserade satsningarna på försvaret är jag ännu mer orolig att de nödvändiga satsningarna på klimatet kommer att ätas upp av den militära upprustningen. Finns det några partier och politiker som även med krig i vårt närområde kan hålla huvudet kallt och prioritera våra största risker?

Fler artiklar för dig