Debatt

Stressen driver oss bort från Jesus

Vi måste själva skapa utrymmen i vår vardag där vi, som Maria, prioriterar stunden med Gud framför annat som kallar på vår uppmärksamhet, skriver Marcus Sundkvist.

Vi är nog många troende som delar längtan efter en ny tid av väckelse över vårt land. Men frågan är hur denna förändring ska kunna ske?

I min roll som vd i ett litet industriföretag utvärderar jag med jämna mellanrum hur vår verksamhet går. Jag analyserar och går då igenom vad som gått bra och vad som skulle kunna göras bättre. Ganska ofta kan man hitta ett eller flera områden där man behöver korrigera och göra förbättringar.

Jag tänker mig att det vore värdefullt även för oss som kristna att med jämna mellanrum göra något liknande. Vissa av oss kanske redan gör detta, men jag tror att vi behöver fortsätta sätta fokus på en sådan utvärderingsprocess om det nu är så att vi inte ser den väckelse växa fram i Sverige som vi längtar efter. Kanske kan det finnas viktiga områden där vi har missat och behöver göra en justering?

Efter några månader med kontinuerlig morgonbön började jag märka tydliga förändringar i mitt liv.

—  Marcus Sundkvist

Efter att jag själv gjort den här analysen i mitt liv kom jag fram till att jag missat en nödvändig del: Den dagliga stunden med Jesus. Visst har jag ofta bett några minuter i bilen på vägen till jobbet eller avslutat dagen med en kortare tacksägelsebön. Jag har dock inte upplevt att denna typ av bön varit tillräcklig för att ge mig ett starkt liv tillsammans med Gud i vardagen.

I berättelsen om Marta och Maria i Lukasevangeliet kapitel 10 kan vi se vi att Jesus benämner den personliga tiden med Jesus som något helt nödvändigt.

Medan de var på väg kom Jesus in i en by, och en kvinna som hette Marta tog emot honom i sitt hem. Hon hade en syster, Maria, som satte sig vid Herrens fötter och lyssnade till hans ord. Marta däremot var upptagen med alla förberedelser, och hon kom fram och sade: “Herre, bryr du dig inte om att min syster har lämnat mig att sköta allting själv? Säg nu till henne att hon hjälper mig.’” Herren svarade henne: “Marta, Marta, du bekymrar dig och oroar dig för så mycket. Men bara ett är nödvändigt. Maria har valt den goda delen, och den ska inte tas ifrån henne.”

Det är väldigt lätt att missa att ta den här personliga stunden med Jesus i dagens stressade och upptagna tillvaro. Det är så mycket som konkurrerar om vår tid och vår uppmärksamhet. Förutom jobb och familj förväntas vi hänga med i sociala medier, nyheter och tv-serier. Det är alltså lätt att all vår lediga tid går åt till att bara hänga med i det senaste som händer. Men hur ska vi då, i denna upptagna tillvaro, lyckas prioritera rätt?

Kanske är det så att vi själva måste skapa utrymmen i vår vardag där vi, som Maria, prioriterar stunden med Gud framför annat som kallar på vår uppmärksamhet. Skulle det kunna vara att vi ställer fram väckarklockan lite i morgon? Skulle det kunna vara att vi tar en kort bönepromenad efter lunchen?

Korrigeringen som jag själv gjorde efter denna utvärdering var att jag startade varje dag med en stund av andakt. Efter några månader med kontinuerlig morgonbön började jag märka tydliga förändringar i mitt liv. Jag började se Andens frukter växa fram och jag började även höra Guds röst lättare. I dag kan jag inte leva utan dessa dagliga andaktsstunder.

Väckelsepredikanten John Wesley (som för övrigt bad fyra timmar om dagen) sa att “Gud gör inget utan bön och allt med den”. Kanske är det så att om vi ser för lite av Gud i vårt eget liv, och i Sverige generellt, kanske det kan bero på att vi ber för lite?

Om det nu är så att vi missat på detta område kan vi korrigera och göra förbättringar genom att skapa tillfällen och utrymmen i vår vardag där stunden med Jesus kan bli verklighet. Då tror jag vi prioriterar rätt och även kommer lyckas hinna med annat som är viktig, precis som det står i Matteusevangeliet 6:33: “Nej, sök först Guds rike och hans rättfärdighet, så skall ni få allt det andra också.”


Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig