Equmeniakyrkan svarar: Mångfald med Jesus i centrum

Samtalet om vad försoning innebär kommer att fortsätta och olika tolkningar kan leva tillsammans, skriver ledningen för Equmeniakyrkan.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Equmeniakyrkan är en kyrka som sätter Jesus i centrum. Vår vision uttrycker det vi brinner för, längtar efter och ber om: Equmeniakyrkan - en kyrka för hela livet där mötet med Jesus Kristus förvandlar – mig, dig och världen.

Det ställs frågor om Equmeniakyrkans teologi, försoningens innebörd och kristet ledarskap. Vi menar att det teologiska samtalet och reflektionen kring bibeltexter och förkunnelsens innehåll är omistliga för en kristen kyrka.

Vi vill betona vikten av att den som samtalar känner igen sig då man beskrivs av den and­re, vilket vi inte gör i de texter som påstår sig citera Sofia Camnerin i debattartikeln i Dagen den 25 oktober.

Vi känner sorg över den samtalston som ganska ofta används mellan kristna syskon och de indirekta uppmaningar till splittring som nu sprids.

Equmeniakyrkans teologi växer fram ur den samlade gemenskapen. Det är våra församlingar och kyrkokonferensen som fattat beslut om en teologisk grund.

Den ska man läsa om man vill veta något om Equmeniakyrkans teologi. Texten är tillgänglig på Equmeniakyrkans hemsida.

Vi värnar mångfalden och uppmuntrar till läsning och tolkning av Bibeln. I vår teologiska grund står att läsa: ”Var och en som möter Guds ord har att, tillsammans med andra i församlingen under Andens ledning, tolka och låta sig vägledas av det.”

Vi står ut med att vi landar i olika tyngdpunkter i våra tolkningar.

I Equmeniakyrkan finns ingen ledare som ”kräver … företräde för sitt eget synsätt” när det gäller tron på Gud och försoningen i Jesus Kristus.

Vi känner oss helt främmande inför ett synsätt som bygger på att en enda ledare bestämmer vad andra ska tro. I snart tvåtusen år har den kristna kyrkan reflekterat över vad försoning innebär. Det samtalet kommer givetvis att fortsätta och olika motiv och tolkningar kan leva tillsammans.

Ann-Sofie Lasell, ordförande Equmeniakyrkans kyrkostyrelse
Lasse Svensson, kyrkoledare
Sofia Camnerin, biträdande kyrkoledare
Olle Alkholm, biträdande kyrkoledare
Klas Johansson, regional kyrkoledare
Lennart Renöfält, regional kyrkoledare
Helen Friberg, regional kyrkoledare
Jenny Dobers, regional kyrkoledare
Peter Bernhardsson, regional kyrkoledare
Tomas Hammar, regional kyrkoledare
Charlotte Thaarup, regional kyrkoledare

Detta är en debattartikel av en eller flera externa skribenter, som själva svarar för de åsikter som framförs. Dagen värnar en fri och öppen debatt. Tidningens linje framförs på ledarsidan.
Corona och kyrkorna
Hur blir det med Nyhemsveckan, Torpkonferensen och alla de andra kristna konferenserna i sommar?
Foto: Malina Abrahamsson/Johannes Ottestig
Foto: Malina Abrahamsson/Johannes Ottestig
Att hålla modet uppe i isoleringen
Coronakrisen
Pingstkyrkan i Falköping.
Foto: Emanuel Ström
Foto: Emanuel Ström
Dokument
Jonas förbereder sig för innebandyträning med kompisarna i Uppsala Life IF:s P10, pojkar födda 2009/2010. Tidigare spelade han pingis. Klubben har en innebandyskola från förskoleålder till årskurs 2.
Foto: Natanael Gindemo
Foto: Natanael Gindemo