Här är uppropet från frikyrkans #sanningenskagöraerfria

Vi hoppas, ber och tror att #metoo och #sanningenskagöraerfria verkligen kommer leda till förändring, skriver initiativtagarna till uppropet mot övergrepp inom frikyrkan.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

För åtta veckor sedan, den 24 november, startade #sanningenskagöraerfria, ett upprop inom #metoo-rörelsen med syfte att uppmärksamma att sexuella trakasserier och övergrepp också sker i frikyrklig kontext.

Uppropet var till för den som “definierar sig som kvinna och själv har upplevt eller utsatts för eller vet att någon annan har utsatts för sexuella trakasserier eller övergrepp i frikyrklig kontext.” I en sluten Facebook-grupp och via en mailadress gavs möjlighet att dela sina erfarenheter, uppmuntra och stötta varandra och skriva under en namninsamling.

Sexuella övergrepp är i Sverige en brottsrubricering för en form av sexualbrott. Sexuella trakasserier är ett uppträdande av sexuell natur som kränker någon annan, sådant som förslag eller krav på sexuella tjänster, oönskad fysisk kontakt, ovälkomna sexuella anspelningar, blickar, visslingar och kommentarer om utseende, könsord eller nedsättande skämt om det kön du tillhör. 

Det är den som blir utsatt som avgör om beteendet är ovälkommet eller inte. Både sexuella övergrepp och sexuella trakasserier är brott som kan polisanmälas. (Arbetsmiljöupplysningen)

Sexualiteten är god, en gåva från Gud. Den kan dock perverteras till övergrepp och trakasserier, helt emot Guds ursprungliga tanke och vilja.
 

Läs mer: ”Hans händer var överallt, på mig, i mig, och jag grät men var tyst”

 
 

436 personer har hittills skrivit på #sanningenskagöraerfria. Många berättelser har delats.

Därmed kan konstateras:

  • sexuella övergrepp och trakasserier sker i frikyrkan
  • de skedde förr och de sker i dag
  • de sker inom alla frikyrkliga samfund
  • offer och förövare finns på alla positionen i kyrkan, bland både anställda och medlemmar.

Läs också: En fjärdedel skrev under uppropet anonymt
 

Många vittnar om att de nu, för första gången, vågar berätta. Andra rapporterade övergreppen när de begicks men möttes då av oförstående, tystnad eller skuldbeläggande. Övergreppen och tystnadskulturen har gjort att flera har lämnat den kristna tron och våra församlingar. Vi inser dock att vi endast sett toppen av isberget då många berörda säkerligen inte känner till uppropet eller har ett Facebook-konto.

Läs också: Elisabeth Sandlund: Nu är det min tur att berätta om sexövergrepp
 

I de berättelser som kommit till uppropet kan vi också se att vi som kyrka har fler frågor att prioritera framöver: Hur undervisar vi om sexualitet? Vem får vara ledare i våra barn och ungdomsgrupper? Använder vi förlåtelsen som en ursäkt för att tysta ner och lägga locket på? #metoo handlar dock om sexuella övergrepp och trakasserier mot kvinnor, så av utrymmesskäl koncentrerar vi oss här på det.

Många av oss visste att frikyrkan inte var en fredad zon för övergrepp. För andra har uppropet varit en smärtsam ögonöppnare. Vi har mötts av en överväldigande tacksamhet över att äntligen hitta en trygg plattform att berätta. I kristen tros själva väsen ingår att stå upp för den svaga och den utan röst. Vi vill att framtidens kyrka ska vara en trygg plats för alla. Vi älskar kyrkan, därför tror vi att vårt upprop är viktigt!

I dag finns trettioen upprop inom #metoo. #sanningenskagöraerfria har en extra dimension än dessa – den kristna tron. Övergreppen blir än mer komplicerade när sexualitet kopplats till skuld och skam vilket tyvärr inte är ovanligt i våra sammanhang. Den kristna tron komplicerar självklart inte enbart, den ger också en unik möjlighet till upprättelse.

Kristen tro poängterar försoning, förlåtelse och upprättelse. Kan sådan vara möjlig i de horribla berättelser som kommit fram? Vi tror det. Inte för att förminska förövarens brott utan för att offret ska kunna ”leva fri”. När Jesus i Joh 8:32 säger ”Sanningen ska göra er fria” är det sig själv han syftar på. Vi tror att Jesus är den som kan ge ett oroligt hjärta frid och ingjuta mod och hopp även i den tillsynes hopplösaste situation. Läkningen kan dock inte påskyndas eller tvingas fram. För att den över huvud taget ska vara möjlig måste först synden fram i ljuset. Vi hoppas att en början till sådan läkning har kunnat vara möjlig tack vare #sanningenskagöraerfria.

Läs också: Frida Park: Han sa: Gud vill att du tillfredsställer mig
 

Nu behöver vi arbeta vidare tillsammans! Uppropet var bara starten. Vi hoppas, ber och tror att #metoo och #sanningenskagöraerfria verkligen kommer leda till förändring! Vi vet redan exempel på lokala församlingar som startat sådana initiativ och vi hoppas att fler följer efter. Vi vill uppmana alla kyrkoledare och alla frikyrkliga samfund och deras församlingar att fortsätta sträva mot en kyrka helt utan övergrepp. Vi vill uppmuntra alla till att ta dessa frågor på allvar och fortsätta arbetet. Hur går vi vidare?

Karin Ingridsdotter

Esther Kazen

Caroline Jörnland

Linda Andersson 

Initiativtagare till uppropet #sanningenskagöraerfria
 

Är du inte prenumerant? Testa Dagen gratis i 1 månad!

 

Läs det senaste om #metoo

Alla tidigare artiklar

Rösta!

Håller du med debattören?

Ja
Nej
Vet inte

Visa resultat

  • Ja (0%)
  • Nej (0%)
  • Vet inte (0%)

0 röster

Detta är en debattartikel av en eller flera externa skribenter, som själva svarar för de åsikter som framförs. Dagen värnar en fri och öppen debatt. Tidningens linje framförs på ledarsidan.
Maria Gustin Bergström och Stefan Gustavsson landar helt olika då Sverige är på väg att ta fram en ny migrationspolitik.
Foto: Santi Palacios/Jacob Zetterman/Livets Ord
Foto: Santi Palacios/Jacob Zetterman/Livets Ord
Foto: Liselotte Sabroe
Foto: Liselotte Sabroe
Foto: Janerik Henriksson/TT
Foto: Janerik Henriksson/TT
Debatten om Knutby
Foto: Sandra Lagerstrå
Foto: Sandra Lagerstrå