Vem går till botten med lärorna i Knutby?

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Hur går det med pingströrelsens utredning av Knutbyförsamlingens läror och orsakerna till brotten? Pågår det en sådan eller har det helt stannat av? Var det inte så att pingströrelsen skulle ta fram ett underlag till livet och händelserna i församlingen där, som inte endast skulle ge församlingarna ute i landet förståelse av fenomenet, utan också visa på vägmärken så att inte det ska behöva hända igen någon annanstans?

För vi är väl inte som kristna och pingstvänner färdiga redan med orsaker och verkan i Knutby? Eller klara med vem som har gjort vad? Vill vi kanske nu lägga allt ihop bakom oss och bara gå vidare? Vem jobbar till exempel igenom ärendet med sådana som tidigt flydde församlingen i Knutby? Och det sker ju avhopp från församlingen nu, vem pratar igenom saken med dem?

Ska pingströrelsen – där ändå allt har utspelats – ligga i bakvattnet på de mer profana forskningar som pågår? Här kan nämnas flera böcker som getts ut i syfte att försöka ge svar.

Man kan även tänka på läkaren och psykoterapeuten Rigmor Robérts pågående arbete. Eller inte att förglömma: sociologie professor Eva Lundgrens forskningsprojekt.

Hon har bland annat hittills intervjuat Helge Fossmo i sammanlagt 55 timmar (!). Allt är dokumenterat. Senast (4/2) fanns ett reportage om Eva Lundgrens granskning av Knutby i Stavanger Aftenblad i Norge, under rubriken ”Sannheten kom ikke fram”.

Läs de senaste artiklarna om Knutbysekten

Alla tidigare artiklar
Detta är en debattartikel av en eller flera externa skribenter, som själva svarar för de åsikter som framförs. Dagen värnar en fri och öppen debatt. Tidningens linje framförs på ledarsidan.
Roland Hellsten.
Foto: Per-Johan Thörn/Natanael Gindemo/Moa Almeräng
Foto: Per-Johan Thörn/Natanael Gindemo/Moa Almeräng
ARTIKELSERIE: PÅ DJUPET MED...
Joakim Lundqvist.
Foto: Sara Källner
Foto: Sara Källner