Ledare

Bra idé med Carola som framtidsminister, Löfven

Frida Park: Det behövs mer gospel även i politiken.

Är det någon gång Sverige hade behövt en framtidsminister är det väl nu. Pandemin har skakat om samhälle och ekonomi och hotar att få långsiktiga konsekvenser som är nästintill oöverskådliga. Bris slår tragiska rekord i antal samtal från barn med självmordstankar. Framtidstron hos nästa generation för en tynande tillvaro.

Vi har visserligen haft en framtidsminister. Kristina Persson hade framtidsfrågor och implementeringen av Agenda 2030 som sitt ansvar i regeringen Löfven anno 2014. Hon är troligen mest känd för att ha berättat om när hon upplevde “sina tidigare liv” och efter bara två år, inte utan viss kalabalik och under anklagelser om jäv, var framtidsministern saga all i samband med regeringsombildningen 2016.

Hos Stefan Löfven verkar dock idén om en framtidsminister leva kvar. I alla fall var det en av ministerposterna som förra fredagen skämtsamt delades ut i TV4:s talkshow Tilde. Statsministern menade att den posten skulle Carola, gäst i samma program, med sin framåtanda och entreprenöriella inställning passa fint för.

När Stefan Löfven och Carola möttes i TV4 uttryckte statsministern en önskan om att höra mer gospel – och beskrev sig som “inte aktivt troende, men inte heller motsatsen”.

Carola som framtidsminister. Skämt eller ej. Hon har något många politiker i dag verkar sakna. I samma tv-program ber Löfven Carola sjunga mer gospel och hon tar, som hon brukar, tillfället i akt att tala om vad “the gospel” egentligen handlar om: de glada nyheterna - evangelium.

Ett av samhällets mest alarmerande problem är frånvaron av framtidstro. Hopp är oumbärligt i livet - men också i samhällsbygget. Utan hopp är det ingen idé att anstränga sig, utbilda sig, ta hand om sin hälsa, planera för framtiden. Hoppet tar sin utgångspunkt i det mörka och svåra och erbjuder ett sunt och starkt trots. Hoppet är starkt och obändigt - och smittar. Som gospelmusik när den är som bäst.

Politikerna verkar lyssna mer på Marilyn Manson än Andrae Crouch.

—  Frida Park

Med tanke på den undergångsmentalitet som präglat många partiers utspel de senaste åren är det inte utan att man funderar på om politikerna lyssnar mer på Marilyn Manson än Andrae Crouch. Förvisso vore det förödande med politiker som uteslutande sysslade med naiva och omöjliga utopier. Men enbart varningar om samhällen som gått eller är på väg att gå sönder är inte nog. En politiker måste även kunna erbjuda en positiv vision om det goda samhället som fler vill ansluta sig till och sträcka sig efter.

Ingen påstår att samtiden är enkel att förstå sig på. Men var finns lösningarna på att talibanerna tar över Afghanistan? På FN:s alarmerande klimatrapport? På att så många barn och unga har självmordstankar? Är höjda skatter svaret på allt? Eller sänkta?

I snart 40 år har Carola för svensken sjungit om sin tro. Det har inte undgått Stefan Löfven, som på frågan hur han har det med sin egen tro svarade programledaren Tilde de Paula Eby att han “faktiskt grunnar mycket på det”. Det är statsministern inte ensam om. I kriser grunnar många och skulle vilja våga “känna tro”. Svaret på livets existentiella frågor finns inte i politiken. Det finns i Carolas gospel. Där finns hoppet som bär även i en oviss framtid.

Fler artiklar för dig