Ledare

Religionsfritt luciatåg är inte bara omöjligt, det är kränkande

Kommentar: Överdriven inkluderingssträvan sänder olyckliga signaler

Välkomna till Sverige! Här bjuder vi in alla att fira våra högtider, våra genom många år firade traditioner med rötter från både folktro och kristendom. Fast vi raderar allt innehåll med minsta spår av religiöst ursprung för att inte riskera att kränka någon.

Lite så verkar Mariehemsskolan i Umeå ha resonerat när de utifrån argumentet att de är en konfessionsfri skola bestämt sig för att fira en religionsfri och könsfri Lucia. Om det nu vore så att Mariehemsskolan under tidigare Luciatåg avkrävt eleverna religiösa handlingar eller bekännelser framgår inte, men i sin strävan att radera allt som kan vara det minsta känsligt hamnar skolan väldigt snett.

Får kristna elever gå med i tåget? Får de har kors på sig? Får muslimska flickor med hijab gå med? Eller kommer rektorn kräva att kors och hijab ska utgå eftersom de är religiösa symboler? Det får vi verkligen hoppas att han inte gör, även fast han var så glad över sitt religionsfria diversifierade lussetåg.

Värnar skolan religionsfriheten? Inser skolan att styrdokumentens skrivningar om att lära eleverna våra största högtider möjliggör både Luciatåg och Nu tändas tusen juleljus på en skolavslutning i kyrkan?

Strävan att inkludera alla är för det mesta god, men Mariehemsskolans vägval sänder en olycklig och tydlig signal till alla elever: religion är något farligt och otidsenligt. Det är knappast något att glädja sig över. För inte så få elever är det rentav kränkande.

Fler artiklar för dig