Debatt

En medmänsklig katastrof att utvisa asylsökande

Replik. Liksom du inser jag att Sverige inte kan ta emot alla, men det är inget skäl till att neka alla som vi kan ta emot, skriver Ingrid Åsman.

Ingrid Åsman.

Eva-Britt Sjöberg är ledsen över att så många kristna använder Bibeln “för att slå varandra i huvudet med”, när åsikterna inte stämmer överens med de egna.

Jag är ledsen över att du, Eva-Britt, upplever oss så, men jag har själv känt att jag inte har haft något val, om Guds kärlek skulle förbliva hos mig (Johannes 3:17). Jag valde att öppna både mitt hem och mitt hjärta. Liksom du inser jag att Sverige inte kan ta emot alla, men det är inget skäl till att neka alla som vi kan ta emot. Jag har också upplevt min egen begränsning, men det är svårt när jag inser att min “utmattning” beror på kampen mot den svenska flyktingpolitiken och inte på omsorger om mina flyktingvänner.

Vi är många som skulle kunna göra mycket mer om vi bara fick.

—  Ingrid Åsman

Har du själv stått inför en gråtande tonårspojke som Sverige inte vill ha? När flyktingen förvandlas från att vara anonym till att bli din broder eller till och med bli ditt eget barn eller barnbarn, tar man gärna till alla medel i kampen för att de ska få stanna. Vi är många som skulle kunna göra mycket mer om vi bara fick, men våra myndigheter kan inte begära att vi ska hjälpa till med integration och ta hand om ungdomar för att sedan ta dem ifrån oss och utvisa dem till ett liv i ständig rädsla.

Ge mig ett enda vettigt skäl till att utvisa en pojke med svensk studentexamen och som talar flytande svenska. Många av våra ungdomar, som fått uppehållstillstånd enligt gymnasielagen, arbetar redan, men en fast tjänst före årets utgång är näst intill omöjligt att få. Att utvisa våra ungdomar som levt fem år i Sverige är en medmänsklig katastrof, både för våra ungdomar och för oss som stått vid deras sida. Jag upplever det också som en samhällsekonomisk katastrof. Flera av ungdomarna arbetar inom vården och längtar efter att få utbilda sig till sjuksköterskor. KD har mig veterligen inte gjort något för att underlätta för dessa ungdomar.

Det är en sorg för mig att se det parti som varit mitt i mer än fyrtio år gå från att vara flyktingvänligt till att bli ett parti med mycket stram flyktingpolitik som “flörtar” med ett invandringsfientligt parti.

Läs tidigare inlägg: Eva-Britt Sjöberg: Är det alltid obarmhärtigt att säga nej till asylsökande?

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig