Debatt

Vi måste motarbeta kriminalitet kopplad till migration

Replik. Vi behöver både ha en långsiktigt hållbar och rättssäker migrationspolitik, och ett rättssystem som klarar av att stävja bidragsfusk och kriminalitet, skriver Magnus Jacobsson (KD).

Ska man bygga ett gott samhälle där enskilda medborgare känner sig trygga och delaktiga måste man skapa system som är rättssäkra, transparenta och upplevs som rättvisa.

När jag läser Rebecca Weidmo Uvells debattartikel (Dagen 14/10) “Folk orkar inte längre med Sveriges söndertrasade system” och efterföljande replik av EvaMärta Granqvist, Joel Larsson och Anders Silfverdal (Dagen 21/10) “Vi är inte trötta på flyktingarna utan på rasismen” så noterar jag att båda artiklarna pekar på brister i systemet och att man hänvisar till att bristen skapar misstro.

Det intressanta är att jag kan ge båda artikelförfattarna rätt. Vi har haft en migrationspolitik som har präglats av ett flertal tillfälliga lagar, bristfälliga domar, tveksamma åldersbedömningar, dålig omvärldsanalys och ett stort beroende av civilsamhället vilket har resulterat i uppgivenhet och sorg hos dem som jobbar nära de asylsökande.

Samtidigt har vi ett rättssystem som uppenbarligen inte klarar av hedersvåld, gängkriminalitet och bidragsfusk vilket också har skapat en uppgivenhet där allt fler önskar att politiken vidtar åtgärder som får stopp på brottsligheten.

För egen del tror jag att vi behöver möta båda dessa verkligheter om vi ska skapa ett gott samhälle.

Migrations- och integrationspolitiken behöver utvecklas utifrån gällande internationell rätt samt med fokus på att så många som möjligt får hjälp i närområdet. Alla håller kanske inte med om den slutsatsen, men det är orealistiskt att tro att Sverige och EU kan hantera 80 miljoner flyktingar inom våra gränser. Tvärtom: Om vi ska hjälpa så många som möjligt måste vi göra det där flyktingarna finns.

Det är bara om vi säkerställer att migrationssystemet är lagligt och av samhällsmedborgarna i stort uppfattas som legitimt och rättvist som vi över tid kommer att kunna försvara flyktingars rätt att söka asyl.

—  Magnus Jacobsson, KD

Det är därför viktigt att vi fortsätter att värna det svenska biståndet samt att biståndet i så stor mån som möjligt fördelas via civilsamhället. Ideella organisationer som Röda korset, Läkare utan gränser, Afghanistankommittén och de olika kyrkoorganisationerna, till exempel, har vid flera tillfällen visat hur bra de är på att nå fram med stöd till dem som lider.

Samtidigt som Sverige jobbar med att hjälpa så många som möjligt på plats måste vi värna asylrätten. Det gör vi bäst genom att samarbeta inom EU och genom att skapa fler lagliga vägar in i Europa. Det finns troligtvis ingen som anser att dagen situation, där flyktingsmugglare utnyttjar människor som är på flykt, är en bra ordning. Stöd på plats, i kombination med säkra vägar in i EU, är på sikt bättre för alla.

Men vi måste också hantera det fusk som finns. Att människor utnyttjas för att kriminella ska kunna tillskansa sig LSS-stöd, att kockar utnyttjas för svartarbete och tvingas att mer eller mindre bo på golvet på restaurangen eller att lastbilschaufförer arbetar under slavliknande förhållanden är inget som någon kan känna sig stolt över.

Vi måste motarbeta trafficking och annan kriminalitet som tyvärr finns kopplad till migrationen. Det är bara om vi säkerställer att migrationssystemet är lagligt och av samhällsmedborgarna i stort uppfattas som legitimt och rättvist som vi över tid kommer att kunna försvara flyktingars rätt att söka asyl.

Avseende migrationen tror jag att vi behöver hjälpa så många flyktingar som möjligt på plats, i deras närområde.

—  Magnus Jacobsson

Tyvärr har svensk migrationsdebatt varit oerhört polariserad. Jag hoppas att vi nu, när det har gått några år sedan vi hade stora flyktingströmmar, ska få möjlighet att samtala om dessa frågor på ett mer eftertänksamt sätt.

Vi behöver fokusera både på hur vi hanterar migrationen och på hur vi hanterar integrationen.

Avseende migrationen tror jag att vi behöver hjälpa så många flyktingar som möjligt på plats, i deras närområde. Vi behöver samarbeta mer inom EU och vi behöver värna den internationella rätten.

Avseende integrationen tror jag att det viktigaste är att alla arbetslösa kommer i arbete och blir självförsörjande.

Det är bland annat därför alla partier i riksdagen har känt sig nödgade att se över regelverken för att motverka fusk inom LSS och på arbetsmarknaden.

Det räcker inte att människor kommer till Sverige. De behöver också bli en del av samhällsgemenskapen. Här tror jag att kyrkor och civilsamhälle kan bidra till att ge invandrare större chans att lära känna svenskar och få möjlighet att komma in i en gemenskap som gör att de blir en del av samhället. Tillsammans kan vi göra livet bättre för dem som flytt – men då måste vi arbeta både i närområdet och här hemma.

Jesus konstaterade att vad du gör för en av dessa mina minsta det gör du också mot mig. Det perspektivet hoppas jag ska prägla vår inställning till våra medmänniskor även om det är svårt att skapa ett perfekt samhälle. Men i vår strävan efter att bygga det goda samhället behöver vi göra allt vi kan för att göra livet lättare för alla.

Fler artiklar för dig