Debatt

Säg JA till vaccinpass!

Replik. Inför gärna krav på vaccinpass i kollektivtrafik, butiker och köpcentrum också. Kanske även munskydd igen. Varför inte använda alla tillgängliga skyddsåtgärder, skriver Barbro Daelander.

I veckan släppte regeringen information om nya coronarestriktioner. Från 1 december krävs vaccinpass då mer än 100 personer samlas – något som redan tillämpas i flera europeiska länder för att stävja smittspridning av covid-19. Tack för det! Äntligen förstår även svenska politiker att det behövs förbud och lagar. Det räcker inte med rekommendationer.

Sveriges kristna råd (SKR) menar emellertid att just religiösa samlingar ska undantas från regeln om vaccinpass, med hänvisning till att religionsfriheten äventyras. Och för att kristna kyrkor varit så förstående och följsamma hittills under pandemin. Ungefär samma argument framför Jacob Rudenstrand på Dagens debattsida. Och myndigheterna har lyssnat, och öppnat för undantag.

Men människor som besöker just gudstjänster och andra religiösa samlingar riskerar förstås att sprida smitta i lika stor utsträckning som idrottsfantaster eller konsertbesökare. Sjungande församlingar lär till och med ha utgjort synnerlig smittrisk. Även om vi har tro på en stor och mäktig Gud bör vi inte vara oförsiktiga och ta större risker än nödvändigt. Fresta inte Herren!

Många av oss äldre skulle känna större trygghet att vistas i offentliga miljöer om vi visste att majoriteten av dem vi möter har vaccinerat sig.

—  Barbro Daelander

Låt oss däremot vaccinera oss och uppmana andra att göra det! Inför gärna krav på vaccinpass i kollektivtrafik, butiker och köpcentra också. Kanske även munskydd igen. Varken vaccin eller munskydd innebär 100-procentig garanti mot smitta, men varför inte använda alla tillgängliga skyddsåtgärder?

Många av oss äldre skulle känna större trygghet att vistas i offentliga miljöer om vi visste att majoriteten av dem vi möter har vaccinerat sig. Kyrkorna ska ju värna om de svaga.

En del av dessa svaga är äldre eller personer i riskgrupp som inte vågat gå till kyrkan på länge av rädsla för att bli dödssjuka. Flera har upplevt hur närstående eller bekanta gått bort eller blivit allvarligt sjuka under pandemi-året. Låt kyrkorna bli en trygg miljö där vi inte sprider smitta. Säg JA till vaccinpass!

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig