Debatt

Vackra ord om personlig assistans hjälper inte mot inflationen

I de kommande budgetförhandlingarna har politikerna ett strålande tillfälle att visa att de menar något med sina fina ord om assistansersättningen, skriver Anders Axelsson.

I den kommande höstbudgeten måste regeringen och Sverigedemokraterna höja schablonersättningen markant för att assistansersättningen ska hänga med i både löneutvecklingen och inflationen. Sist men inte minst för att vi ska ha kvar någon personlig assistans med kvalitet i Sverige.

Nu kan inte politikerna med trovärdighet säga att det inte finns några pengar. Regeringen planerar skattesänkningar på 10 miljarder kronor i den kommande höstbudgeten, så det finns uppenbarligen pengar. Det är bara en fråga om vad politiker vill prioritera respektive inte prioritera. Före valet var det ett antal politiker som talade väl om den personliga assistansen. Nu i de kommande budgetförhandlingarna har dessa politiker ett strålande tillfälle att visa att de menar något med sitt vackra tal.

Är inte vi och våra liv värda att satsas på?

Fler artiklar för dig