Debatt

Låt oss göra upp med trumpismen en gång för alla

Profeterandet över Trump är andlig korruption på en nivå som jag aldrig tidigare upplevt, skriver Stefan Swärd.

Ett nytt fenomen har dykt upp i amerikansk kristenhet de senaste fem åren, något jag kallar för kristen trumpism. Det är något helt nytt. Det har varit praxis i många år både inom amerikansk och svensk kristenhet att hålla ett tydligt avstånd mellan kyrkorna och partipolitiken. Det har också varit praxis att respektera den politiska demokratin. Därför är det anmärkningsvärt när folk som kallar sig profeter går ut och säger att “denna politiska kandidat ska ni rösta på för det är Guds vilja att denna person blir invald”.

Billy Graham, som under många år var den tongivande evangelikalen i USA och som stod närmare den politiska makten än någon annan predikant, var noga med att vara partipolitiskt neutral. Han värnade lika mycket om kontakterna med Demokraterna som med Republikanerna.

I den kristna församlingen möts man inför Jesus och inför Ordet. Evangeliet är den gemensamma grunden, inte en politisk övertygelse eller lojalitet till en viss politisk ledare. Denna princip har kristna hållit högt fram till år 2016.

Men nu är det nya tider och nya vindar som blåser. De kristna som anslutit sig till trumpismen har helt övergett den partipolitiska neutraliteten. Nu handlar det inte enbart om att tro på Jesus och Bibeln, det handlar lika mycket om att stötta rätt politisk kandidat. Det handlar inte längre bara om att vita evangelikaler av tradition röstar på Republikanerna och att de svarta evangelikalerna röstar på Demokraterna. Nu handlar det om att utse en politisk företrädare som Guds kandidat: “Det är Guds vilja att Donald Trump ska bli president. Om man motarbetar detta motarbetar man Gud.” Åtskilliga profetior har uttalats i amerikansk kristenhet som å Guds vägnar talat för det trumpska presidentskapet. Allt som motarbetar Trump är från djävulen – det menar hans hovprofet Paula White med all tydlighet.

Demokratins grundbult med självständiga medier som kritiskt kan granska den politiska makten, självständiga domstolar som inte går i politiska ledband, självständiga valorganisationer som inte kan manipuleras av politiska partier. Allt detta ifrågasätts nu av trumpisterna som överger den politiska demokratin: Medier som kritiserar Trump motarbetar Gud. Domstolar som inte dömer enligt hans uppfattning är korrupta. De vill ha en stark, dominant och centraliserad statsmakt som är styrd av den av Gud utsedde: Donald Trump. Om valmyndigheterna inte gör som presidenten vill, då är det valfusk.

Mönstren sammanfaller i mycket stor utsträckning med den politiska utvecklingen under Putin.

—  Stefan Swärd

Donald Trump är den sämsta företrädare man kan tänka sig för en kristen rörelse. Gift tre gånger, 20 ouppklarade anklagelser om att ha antastat kvinnor, konstanta lögner för att gynna egna intressen, ständig offentlig mobbning av människor, han erkänner aldrig fel, är klassad som narcissist – en grav psykiatrisk diagnos – av flera seriösa bedömare. En svensk politiker skulle troligen inte överleva i politiken med samma historik som Trump. Men inom Republikanerna i USA och inom delar av amerikansk kristenhet tycks det nu vara total avsaknad av moraliska måttstockar som gäller.

Det är beklämmande att se hur trumpisterna föraktar den politiska demokratin. Videoklippet med predikanten Kenneth Copeland som hånskrattar åt att Demokraternas presidentkandidat Joe Biden skulle ha vunnit valet är belysande. Trumpisterna menar nu att deras guru och ledare Donald Trump är utsatt för övergrepp och förföljelse: Mediernas kritiska granskningar är demoniska, valexperter som hävdar att valet har gått rätt till vilseleder. Konspirationsteorierna flödar och Trump hejar på. De tror på allvar att det finns hemliga nätverk och en hemlig dold stat som vill manövrera bort den av Gud utsände. Den kristna trumpismen i USA består av en spretig koalition med reaktionära patriotiska katoliker, konservativa evangelikaler och karismatisk-profetisk trosrörelse. Svallvågorna av detta har även nått svensk kristenhet.

Mönstren och modellen sammanfaller i mycket stor utsträckning med den politiska utvecklingen under Rysslands president Vladimir Putin: Medierna ska kuvas, statsmakten kontrolleras, politisk opposition demoniseras. Liknande utveckling smyger sig på i Ungern och Polen.

Förbereds det nu en statskupp för att skapa möjlighet för en ny mandatperiod för Trump? USA:s utrikesminister Mike Pompeos uttalande häromdagen där han nonchalerar det officiella valresultatet är skrämmande. Det ligger närmare sanningen att påstå att Trump fullständigt har misslyckats i presidentvalet: En sittande president brukar i regel bli omvald utan problem. Men de kristna anhängarna svamlar i stället om valfusk och riggat val. Välgrundade anklagelser bör självfallet utredas. Men troligtvis skulle ett besked om att allt gått rätt till av trumpisterna avfärdas med att domstolsväsendet skulle vara korrumperat.

Detta profeterande över Trump är andlig korruption. Att använda profetia som valpropaganda och röstfiske är hädelse och missbruk av Andens gåvor. Detta är en galenskap som drabbat kristenheten. Detta är inte kristendom. Trumpism är en politisk rörelse som försöker utnyttja och kidnappa delar av kristna kyrkan. Liknande fenomen inträffade när 68-vänstern infiltrerade kristna kyrkan på 60- och 70-talet. Vårt avståndstagande mot denna galenskap måste vara kraftfull.


Fler artiklar för dig

Mer i samma ämne

Dagens bibelord

Läs alla platsannonser på Dagen Jobb

Dagens poddar