Böckerna om Harry Potter borde inte kallas för evangelium

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Jag blev lite illa till mods av att läsa Joel Halldorfs artikel om den nya Harry Potter-boken (Dagen 9/8). Halldorf anser att Harry Potter är en förklädd Kristus och att miljontals människor världen över får ta del av evangeliet genom Rowlings författarpenna.
Bara för att något liknar evangeliet eller för att man kan dra lite paralleller borde vi vara mer försiktiga med vad vi kallar för evangelium. Skriver Rowling något om Jesus Kristus i sina böcker? Skriver hon något om att Gud har sänt sin son för att betala priset för våra synder? Att han uppstod från graven och besegrade döden?
Om inte så tycker jag inte att vi borde kalla det evangelium. Det sanna bibliska evangeliet handlar om Kristus, inte om en trollkarlspojke som gör saker som Gud har sagt att han avskyr. ”Ni skall inte befatta er med spådom eller trolldom” (3 Mos 19:26) är ett av flera bibelord där Gud fördömer all form av magi och även om den kallas ”vit” och används för att göra ”gott” så är det fortfarande avskyvärt i Guds ögon.
Jag tror inte att Harry Potter har fört många människor till insikt om synd och behov av en frälsande nåd. Däremot tror jag att Harry Potter har gjort magi och häxkraft något mera rumsrent och genom att ta något ont och kalla det gott leder Rowling många vilse.
Detta är en debattartikel av en eller flera externa skribenter, som själva svarar för de åsikter som framförs. Dagen värnar en fri och öppen debatt. Tidningens linje framförs på ledarsidan.
Roland Hellsten.
Foto: Per-Johan Thörn/Natanael Gindemo/Moa Almeräng
Foto: Per-Johan Thörn/Natanael Gindemo/Moa Almeräng
ARTIKELSERIE: PÅ DJUPET MED...
Joakim Lundqvist.
Foto: Sara Källner
Foto: Sara Källner