Läs inte in Maria i allt

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Björn Fjärstedt skriver i Dagen den 1 november om Maria, Jesu mor. I slutet av artikeln kan man läsa följande: ”Protestanter har haft svårt med Uppenbarelsebokens krypterade språk, men att det är hon, Gudaföderskan, som avses i 12:e kapitlet är svårt att bortse från”.

Nej, det är inte självklart att det är Maria som åsyftas i det sammanhanget. Skrift ska förklara skrift är den gyllene tolkningsmodellen och vi kan använda den här. I Uppenbarelseboken 12:1 läser vi: ”Och ett stort tecken syntes på himlen, en kvinna klädd i solen och med månen under sina fötter och en krans av tolv stjärnor på sitt huvud”.

I ett annat bibelställe läser vi också om stjärnor, månen och solen, det är 1 Mos. 37:9: ”Sedan hade han en annan dröm som han berättade för sina bröder. ´Jag har haft en dröm igen´, sade han. ´Jag drömde att solen och månen och elva stjärnor bugade sig för mig.”

Det är en dröm som Josef hade, vilken omtalas här. Vi ser att det talas om elva stjärnor som bugar sig för Josef, han var själv den tolfte stjärnan. Detta talar om Israels tolv stammar och det är därför logiskt att också se att det handlar om Israel i Uppenbarelseboken 12:1.

Detta synsätt har också många kommit fram till. En av dessa var prästen Peter Fjellstedt som kommenterar versen så här: ”En kvinna klädd med solen med mera visades för profeten i en syn och kallas för ett stort tecken; ty hon betecknar Sions dotter, hela det andliga Israel, både i det gamla och nya testamentet”.

Nämnas kan också den kommentar som finns i Studie-Bibeln till denna vers i Uppenbarelseboken: ”Många uttolkare menar att kvinnan är en bild av Israel. De tolv stjärnorna är i så fall en bild av de tolv patriarkerna eller stammarna. Jämför Josefs dröm i 1 Mosebok 37:9. Barnet hon föder (v.2) är uppenbarligen Kristus (v.5), och det var från Israels folk han kom”.

Att sedan katoliker gärna läser in Maria i olika sammanhang, ja, det är en annan sak.

Holger Nilsson, Vetlanda

Detta är en debattartikel av en eller flera externa skribenter, som själva svarar för de åsikter som framförs. Dagen värnar en fri och öppen debatt. Tidningens linje framförs på ledarsidan.
Corona och kyrkorna
Hur blir det med Nyhemsveckan, Torpkonferensen och alla de andra kristna konferenserna i sommar?
Foto: Malina Abrahamsson/Johannes Ottestig
Foto: Malina Abrahamsson/Johannes Ottestig
Att hålla modet uppe i isoleringen
Coronakrisen
Pingstkyrkan i Falköping.
Foto: Emanuel Ström
Foto: Emanuel Ström
Dokument
Jonas förbereder sig för innebandyträning med kompisarna i Uppsala Life IF:s P10, pojkar födda 2009/2010. Tidigare spelade han pingis. Klubben har en innebandyskola från förskoleålder till årskurs 2.
Foto: Natanael Gindemo
Foto: Natanael Gindemo