Oseriöst stå upp för de ofödda?

Vi hade visserligen väntat oss hårda tongångar, men kanske inte från en tidning som Dagen. Det skriver företrädare för Kristna värdepartiet.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Elisabeth Sandlund skriver i sin ledare i Dagen (8/1-2014) att ”kalabalik” är målet för oss som grundat Kristna värdepartiet. Hon anklagar oss för att vara en karikatyr av KD, att vi är ”kontraproduktiva”, att vi gör abortfrågan till ett ”partipolitiskt slagträ” och att vi inte kommer bidra till en seriös diskussion. Statsvetaren Magnus Hagevi kallar oss för ett ”utpressarparti”.

Vi hade visserligen väntat oss hårda tongångar, men kanske inte från en tidning som Dagen, som i mångt och mycket delar vår kristna värdegrund och även har en försiktigt abortkritisk hållning. Anklagelserna gjorde oss faktiskt besvikna eftersom en del av dem är orättvisa och andra helt enkelt osanna. Det är inte sant att kalabalik är målet för oss. Målet är en kultur som respekterar livet och där oföddas människovärde har ett starkt lagskydd. Detta är vår viktigaste fråga – och det borde det vara för alla som säger sig tro på människovärdet!

Och i den mån det politiska landskapet tillåter oss att ”skrämmas” eller utöva ”utpressning” så kommer vi förvisso göra det, men då för att påverka utifrån våra värderingar. Det är inte skadeglädje eller ytlig symbolverkan vi har för ögonen. Den som tror det har fel. Och förresten, skulle inte alla partier ”pressa” andra partier om de har möjlighet till det?

Hagevi menar väl knappast att man ska avstå från att ”pressa på” för den politik man tror på? Därför är anklagelsen orättvis. Det är att mäta med olika måttstockar och känns som att mobba nykomlingen bara för att han är ny.

Vi tror inte heller att vi är kontraproduktiva. Kanske hade vi varit det om KD faktiskt gjort något aktivt åt de höga aborttalen. Men vi ser inte att KD ens brytt sig om att opinionsbilda i frågan. Man flyr den i stället. Företrädare för KD har sagt mig privat att abortfrågan är död inom KD. Och jag tror dem. Det är exakt den signal man skickar ut.

För inte nog med att man accepterat svensk abortlag. Man tog ett steg i motsatt riktning när man som parti ställde sig bakom Göran Hägglunds beslut att öppna upp för abortturism. Därmed har KD i grunden förstört det förtroende som många kärnväljare haft för dem.

Sandlund menar dessutom att vi är oseriösa. Vad menar hon med det? Menar hon att det är oseriöst att konsekvent stå upp för människovärdet, även för ofödda? Det vill vi inte tro. Eller menar hon att det är oseriöst att så flagrant krocka med tidsandan och det som i dag är politiskt gångbart?

I så fall är vi oense. I så fall menar vi att Sandlund har fallit i samma passiva dike som KD ligger i. Man påverkar inte tidsandan genom att aldrig våga krocka med den. Vill man förändra måste man våga konflikt. Vill man förändra – i stället för att endast förvalta – sin kultur kan man inte räkna med att få kulturens respekt.

Den kristna värdegrundens främsta gestalt – Jesus – har lovat oss världens hat och hån när vi står upp för rättfärdighets skull. Den kristne förkunnare, aktivist eller politiker som räknar med något annat tror sig vara smartare än Jesus.

Mats Selander, talesperson

Per Kronlid, ordförande

Annette Westöö, talesperson och sekreterare

André Juthe, talesperson och ledamot

Roland Ohlsson,kassör

För Kristna värdepartiet

Detta är en debattartikel av en eller flera externa skribenter, som själva svarar för de åsikter som framförs. Dagen värnar en fri och öppen debatt. Tidningens linje framförs på ledarsidan.
Förintelsens minnesdag