Debatt

Är djur för dig en påse köttbullar eller ett liv du tackar Gud för?

DJUR. Vi behöver återta den kristna traditionen att visa respekt för allt liv som Gud har skapat – inte enbart människans liv, skriver Carl Sundler.

Är djur för oss något levande som Gud har skapat eller är det en påse köttbullar som vi med enkelhet ska konsumera utan reflektion?

Söndagen den 5/4 skrev Lisa Magnusson en artikel i Dagens Nyheter där hon reflekterar över den svenska köttkonsumtion och att vi som människor behöver reflektera bland annat över vilka ”rättigheter” vi har att äta kött.

Jag vill spåna vidare på dessa tankar utifrån ett kristet etiskt perspektiv. För även om vi som kristenhet har olika sätt att se på djur kan vi inte komma ifrån det faktum att köttkonsumtionen påverkar vårt klimat. Vi behöver dessutom – vilket jag kommer fokusera på – fundera över hur vi ser på djuren.

I Bibeln kan man läsa att när Gud skapade allt levande såg han ”att det var gott” (1 Mos 1). Inte gott i den bemärkelsen att det ätbara skulle vara smarrigt, utan att Gud älskar det han har skapat – växter, djur och människor. Senare står det att Gud ber människan att vårda och ta hand om skapelsen.

Detta är ingen artikel för att övertala dig till en vegetarisk kosthållning, men för att få dig att fundera.

—  Carl Sundler

Läser man i 5 Mosebok 22:4 står det i den judiska lagen (undervisningen) att du ska hjälpa din broders åsna eller oxe ifall den fallit omkull. Även Jesus talar om att Gud ser till djuren när han säger att Gud ger mat till korparna (Luk 12:24). Dessa texter (med flera) pekar på att Gud har omsorg om djuren och att vi som människor bör visa omsorg om djuren.

I den kristna traditionen har djuren varit viktiga. Bland många tidiga munkar var vegetarianism ett självklart alternativ. Inte för att munkarna inte fick äta kött, men för att de inte ville äta av det liv som Gud hade skapat. Samtidigt var det inget tvång att leva ett vegetariskt liv. Kyrkofadern Basileios (300-talet) var vegetarian, men tvingade ingen annan att vara det. För honom handlade det om att bekämpa den girighet som sätter sitt eget bästa före andras.

För Gregorios av Nazianos, som var samtida med Basileios, var varje levande varelse omsluten av Guds kärlek. Och Franciskus av Asissi (1200-talet) skrev att ”varje djur är enligt sin natur ett slags avbild av den eviga visheten” (ur boken Paradiset åter, av Tomas Einarsson).

För dessa och många fler i den kristna traditionen har djuromsorg varit viktigt. Låt oss inte heller glömma bort hur den stora fastan traditionellt gått till – inom ortodox tradition äts endast vegansk mat och inom katolsk tradition endast vegetarisk.

Vi behöver återta den kristna traditionen att värna om djurens liv, och visa respekt för allt liv som Gud har skapat – inte enbart människans liv. Om Gud såg att allt skapat var gott och gav oss människor i uppgift att ta hand om och vårda oss om allt som lever i skapelsen (Gud gav dessutom människan lov att äta djur först i 1 Mos 9:3), ska vi då behandla djur som om de enbart vore mat? Ett objekt i detta konsumtionssamhälle?

Konsekvenserna av vårt sätt att leva blir en etik som inte längre bygger på omsorg om vare sig djur eller människor. Att djur borde ha rätt till ett gott liv innan de dör av ålder eller slakt glöms bort när konkurrenskraften blir viktigare än djurens välmående. Samtidigt påverkar ”vår rättighet” att äta kött folkhälsan och klimatet. Och allt för att människans girighet ska mättas.

Vi behöver omvärdera vår syn på djur. Inte längre se djur som något du köper i en matbutik för att sedan stoppa i munnen, utan som ett liv som Gud har skapat. Vi behöver med större omsorg köpa och respektera djuret vi köpt och fundera över hur Guds levande skapelser har behandlats innan det gick till slakt. Tackar du Gud för djuret som blev till mat för dig, eller glöms det bort?

Detta är ingen artikel för att övertala dig till en vegetarisk kosthållning, men för att få dig att fundera: Är djurens liv värt något för dig, mer än att bara bli till mat du plockar på dig i din dagliga matvaruhandel? Hur påverkas allt liv runt omkring dig när du köper mer kött än vad du egentligen behöver?

Fler artiklar för dig