Gud älskar Sveriges seniorer! Självklart, tycker säkert de flesta av Dagens läsare. Men det jag funderar över är hur vi når alla dessa seniorer med de goda nyheterna? Och talar vi över huvud taget om att vi vill nå dem?
När jag till exempel går in på mitt eget samfunds hemsida, Pingst, ser jag inte ordet senior alls. Inga riktade arbeten eller visioner gentemot den här dyrbara gruppen människor. Här finns förbättringspotential!
De allra flesta församlingar har målsättningen att nå barn, unga och ”nya människor” med evangeliet. Det är en bra målsättning. Men inom gruppen ”nya människor” finns också många seniorer. Hur når vi dem, och hur når vi fram till deras hjärtan?
Seniorerna är en växande skara i vårt samhälle. I dag är omkring 21 procent av Sveriges befolkning över 65 år. Många av dessa gick i söndagsskolan eller deltog i annan kristen verksamhet som barn och kan säkert ha en slumrande tro. Det är också ett faktum att andliga frågor och behov blir mer påtagliga i takt med stigande ålder. Existentiella frågor vaknar.
Hur bärgar vi skörden efter den sådd av Guds ord som de fått med sig i barndomen? Kanske den skörden är mogen just nu?
— Kerstin Hurtig
Det är församlingens kallelse att nå även denna grupp med evangeliet. Hur gör vi det? Hur kan vi möta dem och erbjuda en varm och inkluderande kristen gemenskap? Hur möter vi deras längtan efter mening och evighetshopp? Hur bärgar vi skörden efter den sådd av Guds ord som de fått med sig i barndomen? Kanske den skörden är mogen just nu?
Först och främst sker det genom att vi som enskilda troende uppmärksammar den här gruppen och möter de äldre med kärlek och delar vår tro på ett inbjudande och inkluderande sätt. Jag tänker att vi som själva är seniorer och har en tro har ett särskilt ansvar att se och möta våra jämnåriga – det finns många naturliga mötesplatser.
Men också församlingar och samfund behöver uppmuntras och utmanas att arbeta för att nå ”nya människor” i gruppen seniorer med evangeliet.
På äldreboenden över hela vårt land bor tiotusentals seniorer. Många av dem som bor där uppskattar att vara med på andakter, och inte minst att sjunga sånger och psalmer som de kan utantill sedan barndomen.
I många kommuner finns en öppenhet för att kyrkor och församlingar engagerar sig i att erbjuda seniorer att delta i andaktsstunder på äldreboendena. Till och med Folkhälsomyndigheten har konstaterat att existentiella frågor är en viktig del i arbetet för en god hälsa i hela befolkningen.
En del av seniorerna på äldreboendena har problem med minnet, men en sång eller psalm kan ta sig förbi minnesproblemet och nå rakt in i hjärtat. Att se hur ögonen börjar lysa när de känner igen sången är oslagbart. Då känns det som om himlen landat i rummet!
Ett annat sätt att nå seniorer är att bli bättre på att använda sociala medier. I dag använder mellan 40–60 procent av medelålders och äldre människor (födda 1920-1960) Facebook (något lägre för Instagram). Det gör dessa plattformar utmärkta för medieansvariga i församlingarna att använda för att nå ut med lämpligt innehåll riktat till denna grupp.
Självklart är det viktigt att vi som enskilda delar och bjuder in till alla de goda samlingar som finns – till exempel har många församlingar särskilda seniorsamlingar. Det är utmärkt!
[ Bedrägerivåg mot äldre i Stockholm – här är expertens varning ]
Men också våra offentliga söndagsgudstjänster bör vara utformade så att de tilltalar, och öppnar hjärtan på, en bred publik. Det går alldeles utmärkt att förena nya och gamla uttryckssätt och ömsesidigt berikas i en gudstjänst. När ”nya” seniorer kommer till en gudstjänst är det värdefullt att de känner igen någon av tongångarna – och mångfald berikar alla åldrar!
Till sist vill jag lyfta fram alla seniorer som redan finns i våra församlingar. Vilken tillgång! Tar vi vara på den tillgången så väl som vi borde?
Det finns många möjligheter att skapa öppna gemenskapsgrupper för seniorerna som kan bidra till att bryta den utbredda ensamheten i samhället, men också vara till gagn för församlingens arbete i stort. Man kan skapa grupper omkring friskvård, språkkaféer, stickkaféer eller för annat praktiskt arbete. Bara fantasin sätter gränserna! Det är självklart också viktigt att vi visar praktisk omsorg om de seniorer i våra församlingar som är isolerade på grund av ålder eller sjukdom.
En viktig verksamhetsgren som många av oss seniorer har möjlighet att engagera oss i är bönen. Förlägg några bönetillfällen på dagtid i veckan – då har många seniorer möjlighet att vara med. Att tillsammans, och gärna med församlingens medarbetare, tacka Gud och lyfta församlingens, ortens, vårt lands behov och enskilda böneämnen känns angeläget i en tid som denna.
Att skapa goda och kreativa möten mellan olika generationer är också viktigt. Varför inte uppmuntra seniorer och unga att läsa Bibeln ihop, samtala och be. Vi har oerhört mycket att lära av varandra. Ungas glöd och nyfikenhet och äldres livserfarenhet – låt oss se detta som en rikedom och möjlighet! Seniorerna i våra församlingar är en resurs som vi gör väl i att ta till vara.
Så glöm inte seniorerna. Gud älskar Sveriges seniorer!
[ Tiktok-evangelisation når tiotusentals: ”Sociala medier är torget i stan” ]