Ledare

Att klistra etiketter leder inte framåt

Ensidig Israelkritik väcker misstankar om dold agenda

Israel har fått vänja sig vid att bli kallad “apartheidstat”. Det är därför ingen överraskning att människorättsorganisationen Human rights watch nu hävdar att denna benämning är den enda som kan användas när det handlar om hur palestinier behandlas jämfört med israeliska medborgare.

Det är logiskt i ljuset av HRW:s tidigare uttalanden om Israel. Som demokratisk stat både förtjänar och tål Israel kritik för vissa förhållanden. Men ett generaliserande etikettklistrande leder inte framåt, särskilt inte när det är ensidigt.

När granskade HRW Hamas styre i Gaza med samma frenesi?

—  Elisabeth Sandlund

När granskade HRW Hamas styre i Gaza med samma frenesi? När slår organisationen larm om de omständigheter som Israels befolkning tvingas leva under när larmet om raketattacker mot civila mål ljuder? Ensidigheten tyder på att de som anklagar HRW för en dold agenda har fog för sin kritik.

Fler artiklar för dig