Sveriges kristna bönder behöver vårt stöd!

Landsbygdens hjältar, som fortfarande är kvar i arbetet för landets självförsörjning, med den mat vi behöver i städerna, blir allt mer hotade av vargliknande inspektörer som med statliga direktiv, som angriper bönderna med sina granskningsmetoder, skriver Stanley Sjöberg.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Det finns kulturer på avlägsna platser i världen, där farliga ormar och angripande vilddjur tillbeds som gudar och står över människans betydelse. Undergivet accepteras att människor dödas. I Sverige finns en jämförbar tanke, att hellre skydda revir för varg och björn, än att respektera människans trygghet i skog och mark. Blodtörstiga vilddjur får inte skjutas, även om får och lamm drabbas.

Många tog en kaffekorg och gick in i skogen för att plocka blåbär eller lingon. Nu vågar de inte ta del av skogens rikedom. Lagstiftningen prioriterar vargens och björnens revir.

Landsbygdens hjältar, som fortfarande är kvar i arbetet för landets självförsörjning, med den mat vi behöver i städerna, blir allt mer hotade av vargliknande inspektörer som med statliga direktiv, som angriper bönderna med sina granskningsmetoder. Bönderna måste betala saltade fakturor till förmån för byråkratins feta löner. Djurskydd måste visst bevakas, men klåfingrighet är kvävande småaktighet!

Människor i städerna vill köpa regionalt producerad mat. Miljö- och klimatfrågor motiverar till att satsa på närliggande livsmedelsproduktion, istället för att hämta livsmedel från alla världens hörn. Vi vet också att när skördarna i afrikanska länder eller latinamerikanska odlingar, ägs av globala multinationella företag med miljarder i omsättning. De fattiga bönderna lämnas hungriga och utan ekonomi för barnens skola, eller för egen mat och eventuell medicin.

Städerna växer och därmed världshandeln med livsmedel. Det ger snabb och billig mat på de fattigas bekostnad. Bibelns sista bok har förutsagt att det här ska hända innan historiens sammanbrott (Uppenbarelseboken, kapitel 18).

Sveriges kristna bönder har länge upplevt att de har en liknande kallelse från Gud, som gavs i en vision till Josef i Egypten. Han följde Guds ledning och blev till välsignelse genom att stödja sin tids lantbrukare.

1500-talets frikyrkorörelser var pionjärer för både andlig väckelse och en folklig revolution till förmån för de fattiga böndernas mänskliga rättigheter. De krävde allemansrätt att få fiska i sjöarna och hämta ved i skogarna. 1850-talets folkväckelse i Sverige med 250 000 omvändelser, med en befolkning på drygt tre miljoner i vårt land, bröt fram bland landsbygdens folk.

Sveriges kristna bönder behöver vårt stöd!

Stanley Sjöberg

Detta är en debattartikel av en eller flera externa skribenter, som själva svarar för de åsikter som framförs. Dagen värnar en fri och öppen debatt. Tidningens linje framförs på ledarsidan.
Roland Hellsten.
Foto: Per-Johan Thörn/Natanael Gindemo/Moa Almeräng
Foto: Per-Johan Thörn/Natanael Gindemo/Moa Almeräng
ARTIKELSERIE: PÅ DJUPET MED...
Joakim Lundqvist.
Foto: Sara Källner
Foto: Sara Källner