Debatt

Gör skillnad på konspirationsteorier och sunda ifrågasättanden

Replik. Det är väldigt lätt att samla ihop alla som är tveksamma till vaccin och sätta dessa i en konspirationsgrupp: “feltänkarna”, skriver Christer Sundqvist.

Det har skrivits en hel del om corona och vaccinering. Jag har följt vad tidningen Dagen och andra skrivit i ämnet. Jag har försökt att låta bli att engagera mig, men det har blivit lite för mycket nu. En av de saker jag har reagerat mest på är när kristna ledare, pastorer, tidningen Dagen med flera har börjat använda ordet konspirationer om andra kristna som inte har exakt rätt åsikt, den “som man ska ha”. Artikeln “Kristna, akta er för konspirationsteorier!” har tagit detta ännu ett steg längre. Det är väldigt lätt att samla ihop alla som är tveksamma till vaccin, fundersamma över vad som ligger bakom corona och så vidare och sätta dessa i en konspirationsgrupp: “feltänkarna”. Vilken underlig utveckling.

Jag själv har läst och lyssnat på mycket om vaccin i medier och på alternativa sidor. Det som slagit mig är att det är förvånansvärt många seriösa forskare, läkare, journalister med mera som tar fram bra underlag på att till exempel vaccinet inte är tillräckligt utprovat, har bieffekter med mera. Detta kommer sällan fram i vanliga medier.

I artikeln skriver man: “Det är inte kristnas uppgift att underblåsa den onyanserade världsbild som konspirationsteoretikerna målar upp i svartvita penseldrag, där fokus ligger på misstro mot beprövad vetenskap och mot medier i allmänhet.” Detta är ju en väldigt bred formulering. Jag tror inte heller att beprövad vetenskap är rätt ordval när vi inte alls vet vad till exempel vaccinet ger för effekt på lång sikt.

Låt det vara ett öppet samtalsklimat där vi inte ser ner på varandra.

—  Christer Sundqvist

Det följer även ett ansvar med att uppmana folk att ta ett vaccin som man inte vet konsekvenserna av. Vad gäller märket och antikrist kan jag förstå att det finns kristna som funderar på detta nu. Jag själv vet inte riktigt vad märket som det står om i Bibeln innebär och jag tror inte att det finns i detta vaccin. Däremot är det ju ingen konspiration att det jobbas på identifiering av oss människor, bland annat genom ID2020. Det jobbas också på ett vaccinationspass inom EU och allt detta finns ju öppet.

Jag funderar som sagt mycket och jag vill inte bli insatt i någon grupp. Jag försöker göra rimliga och logiska bedömningar i vad som händer, liksom många andra gör. Ibland kommer vi fram till samma slutsats och ibland inte. I stället för att varna för konspirationer – låt det vara ett öppet samtalsklimat där vi inte ser ner på varandra. Jag förstår också att mycket skrivs på grund av oro och att vi alla vill återkomma till normalt liv.

I slutet av artikeln skriver man: “Som kristna är vi sända till världen för att sprida ljus, hopp och läkedom.” För mig innebär det hoppet Jesus.

Fler artiklar för dig

Mer i samma ämne

Dagens bibelord

Läs alla platsannonser på Dagen Jobb

Dagens poddar