Det är ingen tvekan om att det svenska alkoholmonopolet – Systembolaget – inte bara har varit motiverat. Det har tjänat folkhälsan väl. Den svenska alkoholpolitiken är striktare än på många håll i EU och går ut på att reglera tillgången för att skydda svaga grupper, inte minst barn och unga, från direkta och indirekta skadeverkningar, som ledarsidan skrivit tidigare. Nu har riksdagen fattat beslut om att under sex år tillåta gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker (därefter ska lagen utvärderas). Detta trots att flera remissinstanser påpekat riskerna med ökad tillgänglighet, risker för ökat vårdbehov och sociala problem.
Särskild kritik har riktats emot försäkringar om att det svenska alkoholmonopolet trots tillåten gårdsförsäljning skulle vara ohotat. Som Dagen skriver på nyhetsplats har Sverige i dag ett undantag från EU att ha ett alkoholmonopol, där gårdsförsäljning nu blir ett undantag från detta undantag. Det är inte enbart nykterhetsorganisationer som kritiserar lagen, andra menar att den är på tok för restriktiv. Skulle frågan prövas i EU-domstolen, skriver Folkhälsomyndigheten i sitt remissyttrande, är det inte säkert ”att monopolet går att rättfärdiga” om Sveriges alkoholpolitik inte framstår som konsekvent och systematisk.
Det starkaste skyddet för ett bibehållet Systembolag med alkoholmonopol stavas allmänhetens värderingar. Redan i dag finns här stora utmaningar för dem som vill värna en restriktiv alkoholpolitik. Och de lär inte bli mindre i takt med att gårdsförsäljning de närmaste sex åren blir vanligare.
[ Riksdagen har sagt ja till gårdsförsäljning – ses som trojansk häst ]