Debatt

Evangeliet förtjänar att förmedlas med kvalitet och respekt

KRISTEN TV. Om vi verkligen tror på det kristna budskapet, då måste våra program också bära en prägel av respekt för mediet och ett formspråk som används i branschen, skriver Rolf Lideberg.

Tv-inspelning. Infälld bild på debattören Rolf Lideberg.
Det är smärtsamt att se att de flesta kristna produktioner saknar grundläggande kunskaper i journalistik och programledarkunskap, skriver Rolf Lideberg.
Publicerad

Detta är ett debattinlägg som uttrycker författarens egna åsikter. Tidningens linje framförs på ledarsidan.

I Norden finns ett antal kristna tv-kanaler som sänder dygnet runt. Det märks att mycket görs med hjärta, engagemang och tro. Som tidigare radio- och tv-journalist kan jag inte låta bli att reagera över det som ofta möter tittarna. Vilka är de personer och eventuellt organisationer som ligger bakom dessa tv-kanaler? Representerar de kristenheten i Norden? Risken är att programmen som skulle väcka hopp i stället väcker tvivel – inte på tron i sig, utan på trovärdigheten i hur budskapet förmedlas och förpackas.

Under mitt yrkesliv har jag arbetat som journalist på Sveriges Radio Kronoberg och som medieutbildare på Kalix Folkhögskola i Norrbotten. I båda uppgifterna har det varit viktigt att hålla sig till branschens formspråk när man förmedlar en händelse eller berättelse. Budskapet måste alltid förpackas på ett sådant sätt att budskapet blir begripligt och levande.

Det är smärtsamt att se att de flesta kristna produktioner saknar grundläggande kunskaper i journalistik och programledarkunskap. Det skapar tveksamhet och oro och tvivel hos tittaren kring programmets innehåll och budskap. I många fall saknas även kunskap i handhavandet av bild och ljudteknik. Här finns det mycket att önska innan man kan kalla de kristna programmen för tv-kanaler.

Om vi verkligen tror på det kristna budskapet, då måste våra program också bära en prägel av respekt för mediet och ett formspråk som används i branschen. Det går med kunskap lätt att hitta metoder att producera genomarbetade kristna tv-program på ett kostnadseffektivt sätt och som intresserar den tilltänkta målgruppen.

Ska vi kristna använda oss av tv som ett verktyg att nå ut med budskapet om Jesus – då måste vi göra det med programkvalitet så tittaren tror på oss.

När jag lyfter dessa kanaler i kristna sammanhang möts jag ibland av kommentaren: ”Jag tittar inte på de kanalerna.” Den inställningen förstår jag inte helt ut. För det handlar inte bara om vilka program vi som troende redan konsumerar. Det handlar om hur kyrkan som helhet kommunicerar sin tro i det offentliga rummet. Och där har vi alla ett ansvar.

Det är min övertygelse att vi inte har råd att luta oss tillbaka utan måste ta denna fråga på fullaste allvar. Det kristna budskapet har en potential att förändra människors liv på riktigt. Om detta kan tusentals människor vittna om vad Gud har gjort i deras liv.

Ska vi kristna använda oss av tv som ett verktyg att nå ut med budskapet om Jesus – då måste vi göra det med programkvalitet så tittaren tror på oss. I den nuvarande formen som de flesta kristna kanalerna i Norden levererar i dag riskerar stora delar av kristen tv-produktion att bli kontraproduktiv. I stället för att dra människor närmare tron, bidrar de ofta till att cementera fördomar om att kristen tro är irrelevant och fast i en annan tid.

Det räcker inte bara med god vilja och vana vid att hålla långa predikningar. Evangeliet är värt att förmedlas med samma omsorg, kvalitet och respekt som andra viktiga budskap i samhället. För när kristen tv-produktion mer liknar en bildsatt närradiosändning än ett genomtänkt medieuttryck, då behöver vi ställa oss frågan: Vilket intryck ger vi egentligen den sökande människan som råkar titta på de kristna kanalerna?

Vad Sverige och Norden behöver är en kristen familjekanal. I en tid där mycket på tv normaliserar våld, svordomar och destruktiva livsstilar, skulle en kristen familjekanal vara ett positivt alternativ. En sådan kanal skulle bygga på kristen värdegrund, med respekt för kärlek, tro och familjen i centrum.

Jag tror att god underhållning kan vara både meningsfull och ren. En kristen kanal för hela familjen. En kanal som förmedlar ett sådant innehåll som gör att barn får växa upp med värderingar som bygger upp. En kanal som tror på framtiden och på evangeliet med Jesus som Guds son. En sådan kanal kunde ägas av kyrkor i Norden, och produceras av troende evangelister och journalister. Produktionerna göras med utstuderad enkel teknik med fokus på innehåll, magasin och reportageform. Kanalen kunde även samarbeta med samhällsnyttiga organisationer av olika slag.

Det krävs inte alltid den dyraste tekniken, utan det handlar mest om hur vi förpackar budskapet och gör det på rätt sätt. Om vi inte ser till att kvaliteten håller, riskerar vi att stänga dörren i stället för att öppna den.

Jag skriver detta i kärlek, inte i kritik för kritikens skull. Evangeliet är värt det bästa vi har att ge – även i form och uttryck. Vi måste våga tala om hur vi kommunicerar, inte bara att vi gör det. Det handlar om respekt för budskapet, för mottagaren. Och för Gud.